Evenimentul Zilei > International > Efectele protestelor Black Lives Matter. Trump: E mai rău ca în Afganistan
Efectele protestelor Black Lives Matter. Trump: E mai rău ca în Afganistan

Efectele protestelor Black Lives Matter. Trump: E mai rău ca în Afganistan

Continuă meciul dintre liderul de la Casa Albă și primarii democrați care nu vor să fie trimise trupele federale împotriva protestatarilor „anti-rasism”, Trump taxându-i pe democrați drept „stângiști radicali”.

Subiectul este util pentru tabăra republicană, într-un context al creșterii violenței urbane, ca urmare a manifestațiilor împotriva „brutalității”  polițienești care a urmat după moartea afro-americanului George Floyd, la sfârșitul lunii mai.

„Nu vom abandona New York, Chicago, Philadelphia, Detroit și Baltimore”, a declarat Donald Trump, luni, taxându-i pe aleșii democrați drept „stângiști radicali” laxiști.

În Chicago, oraș unde se înregistrează o criminalitate endemică, președintele Trump a considerat situația „mai rea decât în ​​Afganistan”, estimând că agenții federali ar trebui să sosească rapid, potrivit primarului democrat Lori Lightfoot.

Inițial, în fața acestei eventualități, primarul a adoptat, marți seară, un ton mai conciliant, indicând că a obținut asigurări că agenții federali vor veni doar pentru a întări forțele federale deja prezente în oraș.

„Ceea ce am înțeles este că vom primi resurse suplimentare”, a spus primarul. „Avem informații conform cărora aceasta nu va fi o desfășurare de forțe ca la Portland”.

Un nou episod de violență cu arme de foc  a avut loc marți, la Chicago, unde 14 persoane au fost rănite în timpul unor împușcături, în timpul unor funeralii.

După o scădere constantă de la mijlocul anilor ’90, în New York, orașul în care Donald Trump a făcut avere, s-a înregistrat o creștere a criminalității în acest an – mai ales din iunie – cu incidente armate și omucideri în creștere de până la 60% și respectiv  23%, în ianuarie.

Metropola dispune de cea mai importantă forță de poliție municipală din țară,  36.000 de agenți.

Mulți dintre ei au criticat însă reformele adoptate după protestele „Black Lives Matter” pentru reducerea „brutalității poliției”, iar moralul lor este la cel mai jos nivel, spun unii oficiali.

PAGINA ANTERIOARA