Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume. Afectează comportamentul oamenilor!

Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume. Afectează comportamentul oamenilor! Un medicament banal, periculos pentru sănătate. Riscurile sunt mari. Sursa foto. EVZ

Un studiu medical arată că unul dintre cele mai consumate analgezice la nivel mondial ar putea face mult mai mult decât să calmeze durerile de cap.

Este vorba despre paracetamol sau acetaminofenul care se vinde pe scară largă sub diferite denumiri comerciale precum Tylenol și Panadol. Conform oamenilor de știință, acest medicament este de natură să modifice comportamentul oamenilor care îl consumă fără prescripție medicală, după cum relatează Science Alert.

„Paracetamolul pare să îi facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante - pur și simplu nu se simt la fel de speriați”, a explicat cercetătorul în neuroștiințe Baldwin Way de la Universitatea de Stat din Ohio.

Potrivit autorilor acestui studiu, având în vedere că aproape 25% din populația din SUA ia paracetamol în fiecare săptămână, reducerea percepției cu privire la pericole și creșterea gradului de asumare a riscurilor ar putea avea efecte importante asupra societății

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile descoperiri se adaugă altor cercetări recente care sugerează că efectele paracetamolului asupra reducerii durerii se extind, de asemenea, la diverse procese psihologice. Astfel, scade nivelul de empatie și chiar atenuează funcțiile cognitive.

Deși efectele ar putea fi ușoare, se arată în studiu, acestea trebuie să fie luată în considerare, având în vedere că paracetamolul este cel mai frecvent ingredient medicamentos din America și din întreaga lume.

sursa foto. EVZ

Ce au arătat experimentele

Astfel, Baldwin Way și echipa sa au făcut o serie de experimente la care au participat peste 500 de studenți. Pentru aceștia s-a măsurat modul în care o singură doză de paracetamol (doza unică maximă recomandată pentru adulți) repartizată aleatoriu participanților le-a afectat comportamentul de asumare a pericolelor.

În baza unei medii a rezultatelor obținute în cadrul diferitelor teste, echipa de cercetători a concluzionat că există o relație semnificativă între consumul de paracetamol și alegerea unui risc mai mare. Ei recunosc că efectele medicamentului asupra comportamentului de asumare a riscurilor ar putea fi interpretate și prin intermediul altor tipuri de procese psihologice.

Oamenii de știință propun o nouă abordare a medicamentului

În ciuda acestor constatări, paracetamolul rămâne totuși unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume. Organizația Mondială a Sănătății consideră că paracetamolul este un medicament esențial și recomandat de către CDC pentru ameliorarea durerii, chiar și în cazurile suspecte de COVID-19.

„Totuși, în lumina a ceea ce aflăm despre paracetamol, s-ar putea să vrem să regândim unele dintre aceste sfaturi. Poate că o persoană cu simptome ușoare de COVID-19 poate să nu creadă că este la fel de riscant să iasă din casă și să se întâlnească cu oameni dacă ia paracetamol”, a spus Way.

Potrivit spuselor sale, este nevoei de mai multe cercetări privind efectele paracetamolului, dar și ale altor medicamente care sunt administrate fără prescripție medicală.