Efectele majorărilor salariale, o mare necunoscută

Efectele majorărilor salariale, o mare necunoscută

Începând cu 1 februarie, salariul minim a fost majorat de la 1.250 lei la 1.450 lei. În plus, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu anunţă că de la 1 iulie se are în vedere o dublare a salariilor pe până la 4.000 lei și o creştere de 45% a celor de peste această sumă

Înainte să se facă primele plăţi a intrat în vigoare legea nescrisă a economiei: au apărut anunţurile despre scumpiri; la combustibili, la gaze, la alimente etc. Nu este de neglijat nici faptul că, de la 1 ianuarie 2017 TVA-ul a scăzut de la 20% la 19%.

Pentru a ne face o idee ce influenţă vor avea majorările salariale pe piaţa economică şi ce impact va avea asupra populaţiei, am cerut opinia câtorva specialişti.

Adrian Vasilescu: „Salariile trebuie să crească!”

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Vasilescu, consilier BNR ne-a spus: „Salariile trebuie să crească. Venitul naţional al României este compus din 65% capital şi 35% muncă, media europeană este de 50-50, iar in Germania, Franţa sau Marea Britanie raportul este preponderant mai mare în partea muncii si semnificativ mai mic în partea de capital. Singura soluţie este să se investească, să se facă export, să crească productivitatea şi inovaţiaţia. Suntem cu funia la gât. Vor ajunge foarte multe firme în faliment, dar trebuie să înţelegem că salariile nu pot sta în loc. Trebuie să crească şi calitatea muncii, să scadă cheltuielile de producţie. Preţul de consum nu poate creşte mai mult de 2% pe an.”

Sorin Minea: „Impactul va fi mic!”

Preşedintele federaţiei patronatului din industria alimentară Romalimenta este de părere că: „Creşterea puterii de cumpărare are impact asupra costurilor. Orice mărire de salariu duce la inflaţie, dar eu cred că în acest caz impactul va fi mic. În ceea ce priveşte scumpirea cărnii de porc, aceasta este o tendinţă nu numai în România ci şi în Uniunea Europeană. Legea pieţei este că vrea profit. Dacă producţia scade sau cererea se măreşte datorită creşterii salariale, creşte şi preţul. E absolut normal să crească prețurile, pentru că pe lângă creșterea salarului a scăzut și TVA-ul de la 20% la 19% și a crescut puterea de cumpărare.

Radu Soviani, expert în economie: „Dublarea salariilor, o măsură halucinantă!”

„Primele influenţe sunt confirmarea creşterii fiscalității în 2017. Majorarea (administrativă) a salariului minim reprezintă, în fapt o creştere mascată a taxelor. Mai mulţi bani vor plati angajatorii, mai mulţi bani va încasa statul ca și contribuții. Din punctul meu de vedere este o măsură primitivă, cu efecte economice mai degrabă negative decât pozitive. Dacă aceasta este o măsură primitivă, dublarea salariilor mai mici de 4000 de lei o pot caracteriza drept una halucinantă. Influenţele directe, dacă aceste măsuri se vor aplica vor fi: creşterea deficitului bugetar, creşterea datoriei publice, creşterea dobânzilor plătite pentru datoria publică (atât ca rată a dobânzii cât, mai ales ca dobândă efectivă), scăderea rating-ului de ţară, deprecierea leului, inflație galopantă, toate subsumându-se sub scăderea generalizată a nivelului de trai al populației.