Evenimentul Zilei > Economie > Efectele crunte ale schimbării vremii. Valul de frig care a lovit Brazilia provoacă scumpirea cafelei. Prețul va exploda!
Efectele crunte ale schimbării vremii. Valul de frig care a lovit Brazilia provoacă scumpirea cafelei. Prețul va exploda!

Efectele crunte ale schimbării vremii. Valul de frig care a lovit Brazilia provoacă scumpirea cafelei. Prețul va exploda!

Consumatorii de cafea vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și procura băutura preferată. Prețul cafelei braziliene va exploda în următoarele săptămâni.

Prețul cafelei produsă în Brazilia va suferi o scumpire considerabilă în următoarele săptămâni, din cauza valului de frig ce a lovit plantațiile, dar și a creșterii costurilor de transport, din cauza pandemiei.

Astfel, Brazilia se confruntă cu unul dintre cele mai grave valuri de frig din ultimele decenii, iar acest lucru afectează și producția de cafea. Țara sud-americană este cel mai mare producător de cafea din lume, iar potrivit unei analize Reuters, este de așteptat ca prețurile să explodeze.

Cel mai grav îngheţ din ultimele decenii din Brazilia a făcut ca prețul boabelor verzi de cafea să ajungă la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani. Brazilia s-a confruntat cu un val de aer polar, dar și cu ninsori în iulie, iar înainte de frig, țara a fost lovită de o secetă foarte puternică ce a afectat producţia agricolă din 2021. Iar specialiștii în economie se așteaptă ca aceste majorări să fie transferate la consumatorii finali, cei care cumpără cafeaua din supermarketuri.

În Brazilia, prețurile la cafea prăjită și măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.

Creșterea prețului cafelei se va reflecta în coșul zilnic de cumpărături

În aceste condiții, creșterea prețului la cafea va avea drept consecință asupra costurilor vieții. Acest lucru deoarece valoarea coșului de cumpărături este dată de produse precum pâinea, uleiul, zahărul sau cafeaua, care sunt printre cele mai consumate.

Un indice al Agenției pentru alimente a Națiunilor Unite arăta în iulie o majorare de prețuri de 31% de la un an la altul. Se întâmplă într-un moment în care mulți consumatori sunt afectați de probleme financiare din cauza pandemiei de coronavirus.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA au indicat că prețurile medii ale cafelei măcinate au crescut la un vârf de 4,75 dolari pe kilogram în aprilie, în creștere cu 8,1% față de un an mai devreme și la cel mai înalt nivel din iulie 2015.