Un document semnat doar de primarul Neculai Onţanu şi secretarul Toma Şutru a împroprietărit o persoană cu aproape 90.000 mp
Potrivit referatului de arestare întocmit de procurori, documentul a fost transmis Comisiei Municipiului Bucureşti pentru analiză şi validare/invalidare a anexei 47 pentru 2.631 de persoane.
Solicitările pentru restabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din sectorul 2 al Capitalei până în 2007 totalizau 83.499,89 mp. Procurorii au sesizat lipsa semnăturilor celorlalţi membri ai comisiei. „Anexa la care se face referire în propunere este semnată, la rândul său, doar de cei doi inculpați.
FOTO: Neculai Onţanu
Analiza documentației relevă faptul că la momentul transmiterii propunerii, subcomisia nu avea toate datele indicate în notele direcției juridice și solicitate de membrii subcomisiei în data de 16.03.2007.
O parte din înscrisurile solicitate au fost depuse abia la data de 09.07.2007, de către mandatarul (...), direct la Registratura Prefecturii municipiului București”, se spune în referat. De remarcat este că cele mai multe loturi de teren din lista întocmită în 2007 sunt şi acum libere de construcții. Dar sunt şi excepţii.
Fosta fabrică de ţevi sudate
Pe lista întocmită de procurori se află terenuri de zeci de metri pătraţi, dar şi suprafeţe modeste.
Un exemplu este cel de 12.165 mp din „Şoseaua Colentina fără număr”.
Acest indiciu ne conduce la nr. 461 în sus, adică la terenul fostei fabrici de ţevi sudate. Pe acest teren au pus ochii mai întâi belgienii de la BelRom care doreau să construiască un centru comercial. „BelRom a plătit în 2007 aproape 60 de milioane de euro pentru terenul fabricii Helitube, din Șos. Colentina, unde se făceau ţevi sudate, cu intenţia de a-l transforma într-un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 55.000 metri pătraţi. Alocaseră suma de 100 milioane de euro şi, deşi planurile păreau foarte serioase, centrul comercial încă nu a fost finalizat. Lucrările ar trebui să se termine până la sfârşitul acestui an (2012-n.r.), însă o nouă amânare nu ar surprinde pe nimeni, în condiţiile în care mulţi dezvoltatori au dificultăţi în a respecta termenele de predare convenite la începutul proiectului”, scria în 2012 o publicaţie cu profil economic.
Fabrica de Ţevi Sudate din Bucureşti este situată pe Şoseaua Colentina, la intrarea pe podul spre Voluntari. Clădirile au fost demolate, iar resturile de ciment au ajuns la firmele de autostrăzi şi la primărie pentru repararea străzilor. Urmele distrugerii se văd şi astăzi.
„Afacerea” Cremeniţa
Lotul de 349,17 metri pătraţi din strada Cremeniţa are o poveste aparte. Potrivit unui panou instalat la numărul 29, Primăria Sectorului 2 a iniţiat abia în 2016 o consultare publică prin care cere părerea cetăţenilor cu privire la posibilitatea construirii unui imobil cu două etaje şi mansardă. Terenul se află pe malul Râului Colentina, iar persoana care a revendicat terenul este Maria Mihaela Prejbeanu. Potrivit panoului oficial, persoana responsabilă cu informarea şi consultarea publicului este Direcţia Urbanism, Cadastru şi Gestionarea Teritoriului din Sectorul 2, aflată pe strada Cremeniţa nr. 11. Numai că pe lista de revendicări a Primăriei Sectorului 2, se află Mănăstirea Cernica.
Locic, citat ca martor
Neculai Onţanu a ajuns în arest preventiv în data de 25 martie, după ce un judecător de drepturi şi libertăţi a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită.
Aceeaşi decizie a fost luată şi pentru avocata Loredana Radu şi pentru secretarul Consiliului Local Sector 2 Toma Şutru. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată pe rolul Înaliei Curţi.
Potrivit unor surse judiciare, Onţanu a luat mită de la Cristi Borcea şi de la omul de afaceri Dragoş Dobrescu pentru punerea în posesie a unor terenuri, iar ulterior aceştia l-au denunţat la DNA.
Mita, un teren de 1.500mp
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onţanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991.
Neculai Onţanu a fost arestat preventiv pentru că ar fi luat mită o parte dintr-un teren retrocedat ilegal
„După emiterea titlului de proprietate, Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive, (...)”, susţin procurorii.
În întreaga „poveste” cu iz penal apar şi numele oamenilor de afaceri Gheorghe Stelian şi Marius Locic. Ultimul a precizat pentru EVZ că în data de 23 martie a fost citat în calitate de martor, nu de denunţător, că nu îl cunoaşte personal pe Neculai Onţanu şi că a cumpărat legal teren în Sectorul 2, la prețul pieței.