A fost prins și arestat, în luna mai, în București, ca urmare a unui mandat internațional emis pe numele său de autoritățile ruse. A stat în arest la domiciliu într-un cartier rezidențial din orașul Voluntari. Un complet special l-a pus în libertate. „Evenimentul zilei” a aflat unde a fugit Andrey Korolev, un pion important al afacerilor cu gaz în Europa
Unul dintre cei mai căutați magnați ruși, dat în urmărire internațională de autoritățile de la Moscova, s-a ascuns în România, timp de mai multe luni. Este vorba despre Andrey Korolev, un om de afaceri în vârstă de 47 de ani. A fost CEO al uneia dintre cele mai importante societăți de exploatare a resurselor energetice - Sintez Group, care avea un proiect de privatizare al sistemului de gaze naturale din Grecia și de creare a unei rețele în Balcani. Autoritățile române au refuzat să îl extrădeze, iar oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că afaceristul este, deja, în Franța.
Anul acesta, pe 23 mai, Poliția Română anunța că l-a depistat, în Bucureşti, pe un cetăţean rus, căutat internaţional. Era vorba despre Andrey Korolev, care s-ar fi ascuns, de mai mult timp, în România, dar a fost prins şi ridicat de pe o stradă din Capitală. Acesta era căutat, de mai multe luni, de autorităţile din Rusia fiind acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi abuz în serviciu, pe motiv că ar fi prejudiciat mai multe societăţi comerciale ruse cu circa 36.000.000 de euro.
Eliberat de un complet special al Înaltei Curți
În baza unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, cetățeanul rus a fost încarcerat în arestul de la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Ulterior, magistrații au decis arestarea, începând cu data de 24 mai, a lui Andrey Korolev. Starea de arest a fost menținută până pe 12 iulie, atunci când, un complet special de la Înalta Curte de Casație și Justiție – deși, până atunci, cererile rusului fuseseră judecate de completele 3 și 4 - a decis punerea în arest la domiciliu a afaceristului rus. „Domiciliul” în care a stat în arest Andrey Korolev a fost o vilă din „Băneasa Rezidential Park”, un complex de lux, cu circuit închis, din orașul Voluntari, județul Ilfov.
A dispărut oficial
Ultima decizie, în ceea ce îl privește pe urmăritul internațional rus, pe care o regăsim pe site-ul oficial al instanțelor de judecată, a fost postată pe data de 13 iulie, de Curtea de Apel București. Acolo regăsim hotărârea prin care Andrey Korolev (sau Andrei Korolev) a fost pus în libertate și a fost respinsă cererea autorităților ruse de a fi extrădat. Din acel moment, deși exista termen de recurs de cinci zile, nu a mai fost făcut public nimic legat de Korolev și a trebuit să aflăm, „pe surse”, ce s-a întâmplat cu afaceristul dorit cu atâta insistență de autoritățile de la Moscova. În mod normal, ne-au explicat oficiali din Poliția Română, Andrey Korolev nu avea niciun interes să plece din România, deoarece, în primul stat în care s-ar fi dus, după punerea în libertate, ar fi urmat aceeași procedură ca și în România: reținere, judecare și decizia instanței.
Însă, am aflat că afaceristul rus, înainte de a ajunge în România, a cerut protecție internațională în Franța. Drept urmare, după punerea sa în libertate, acesta a plecat la Paris, conform „procedurii Dublin”.
Arestat în timpul vizitei lui Putin
Interesant este că anunțul privind arestarea rusului la București a avut loc în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, se afla în vizită în Grecia. Așa cum arată Flux 24, Sintez Group, din Moscova - la care Andrei Korolev a fost CEO - este controlat de oligarhul Leonid Lebedev, un fost înalt responsabil al Camerei de Comerț a fostei URSS, un afacerist ajuns în Top Forbes, fost parlamentar care are afaceri în domeniul artei, modei, cinematografiei și muzicii. Grupul a fost inființat în perioada perestrokăi, mai precis în 1989, cu sprijin american. În 2013, Sintez Group a făcut statului elen o ofertă de 1,9 miliarde euro pentru preluarea DEPA, compania de gaze din Grecia.
Ce înseamnă „Procedura Dublin”
Așa cum explică Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) pe site, procedura Dublin are ca principal scop determinarea unui singur Stat Membru care să fie responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională. De exemplu, dacă un cetăţean depune pentru prima oară cerere de protecţie internaţională pe teritoriul Franței, iar în perioada analizării cererii de protecţie internaţională părăseşte în mod ilegal teritoriul şi ajunge în România, chiar dacă depune cerere de protecţie internaţională şi în țara nostră, solicitarea lui va fi judecată în Franța. Prevederile internaționale ale Regulamentului (U.E.) nr. 604/2013 (Regulamentul Dublin III) se aplică și în cazul în care un cetățean, care se află în România, de exemplu, dar a primit vize sau documente de ședere de la alt Stat Membru, care i-au permis să intre anterior pe teritoriul său.