EDUCAȚIE PRIN CURĂȚENIE. MODEL JAPONEZ aplicat la CONSTANȚA
Editura Evenimentul si Capital

EDUCAȚIE PRIN CURĂȚENIE. MODEL JAPONEZ aplicat la CONSTANȚA

Autor: | | 0 Comentarii | 208 Vizualizari

Sute de elevi constănțeni, cercetașii marini, militari români și britanici de la Baza „Mihail Kogălniceanu“, Centrul de Voluntari Medgidia, ONG „Youth Vision“, AIESEC, Univestitatea „Ovidius“ alături de primăria Constanța și reprezentanți ai asociației Kaizen, din Japonia, au participat la o acțiune de curățenie pe plaja Modern din Constanța.

Acțiunea ”5S Public” - „Curățenie la standarde japoneze“, este un eveniment de aplicare a metodelor japoneze Kaizen, pentru îmbunătățirea relațiilor sociale la nivelul orașelor, reunind parteneri din mediul privat, administrație publică, mass media și ONG-uri. Acesta presupune ecologizarea spațiilor publice din România, în stil japonez, conform filozofiei Kaizen. Acțiunea a debutat cu Conferința Internațională Kaizen™, în cadrul căreia au luat cuvântul invitați speciali din Japonia, printre care președintele asociației Clean-Up Japonia, Yoshihito Tanaka, Masato Ishizaka, președintele Companiei JIT, Japonia, dar și fostul viceguvernator al al Tokyo Metropolitan și fost șef al Poliției din capitala japoneză, Yutaka Takehana.

Deși cu poziție socială înaltă și apreciați în țara lor, oaspeții japonezi au o lungă experiență în instruirea voluntarilor și participarea la acțiuni de educație prin curățenie. Miliardarul Masato Ishizaka, președintele Companiei Just In Time, nu s-a sfiit să își pună mănuși și să curețe plaja Modern din Constanța de gunoaie, așa cum a spus că procedează aproape zilnic în compania sa de acasă. El și membrii asociației Clean Up Japonia, conduși de Yoshihito Tanaka, au devenit, în ultimii 25 de ani, specialiști în managementul menținerii curățeniei, igienei și aspectului civilizat al unui oraș.

Pentru al 8-lea an consecutiv, Institutul Kaizen România și Asociația Kaizen Manager Club, alături de Asociația Clean-Up Japonia, organizează acțiunile „5S Public”, în cadrul Programului „Educație Kaizen pentru România”, la Cluj, Buz[u, Alba Iulia, etc, iar în acest an, pentru prima dată, o astfel de acțiune a avut loc și la Constanța, pe Plaja Modern, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

“Am avut prima acțiune în 2011, am căutat întotdeauna primari cu minte deschisă și cu responsabilitate socială și într-adevăr am fost în multe orașe ale țării, reușind să obținem întotdeauna la finalul acestor acțiuni satisfacție și bucuria oamenilor. Dar trebuie să realizăm că un astfel de proces durează foarte mult, în Japonia a durat 10 ani până s-au văzut primele rezultate. Nu cred că în România va fi mai repede însă trebuie să fie cineva care face pasul înainte și apoi alții care urmează și sunt perseverenți pe acest drum”, a declarat Julien Bratu, manager al Institutului Kaizen, România și Președinte al Asociației Kaizen Manager Club.

Iar primarul Decebal Făgădău, care a recunoscut că “orașul Constanța are o problemă, cea a curățeniei”, speră într-o curățenie după standarde japoneze. El a declarat că problema nu poate fi rezolvată de un singur om sau de o singură firmă. “Cea mai mare mizerie dintr-o dată nu este pe spațiul public, cea mai mare mizerie este pe proprietăți private. Poliția Locală i-a notificat pe toți proprietarii, noi am intervenit cu voluntari acolo unde s-a putut și, de la gesturi mărunte, aruncat chiștocul de țigară, scuipat coji de semințe, până la aruncat moloz rezultat din construcții pe câmpuri, sancționăm pe toată lumea care încalcă regulile de conviețuire într-o comunitate, dar cel mai mult, își bate joc de munca noastră.”

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate