Bilanțul celei mai reprezentative instituții care luptă împotriva corupției – Direcția Națională Anticorupție (DNA) – a constitui un moment în care liderii României au ținut să fie prezenți. Alături de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, s-au aflat președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș, ministrul Justiției, Raluca Prună, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Livia Stanciu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mircea Aron, precum și directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellving. În discursul său, șeful SRI a ținut să precizeze că nu a venit ca invitat, ci ca membru al echipei care luptă împotriva corupției.
În cadrul ședinței de bilanț privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2015, care a avut loc, joi, la Cercul Militar Național, Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a a întărit poziţia Serviciului ca membru al echipei care luptă împotriva corupției.
„Vă mărturisesc că nu am venit aici ca un invitat, ca un observator din afară. SRI este un membru al echipei care luptă împotriva corupției și vreau să vă felicit de la bun început pentru rezultatele obținute în anul 2015”, a spus Eduard Helving.
Acesta a menţionat că misiunile SRI, contrar percepției generale sunt complementare, nu identice cu cele ale DNA. SRI are, pe lângă rolul de contracarare a corupției, responsabilitatea majoră de prevenire a acestui flagel.
Eduard Hellvig consideră că, în lupta anti-corupție, se impune, pe lângă perfecționarea instrumentelor punitive, o intensificare a mijloacelor de acțiune preventivă.
Din perspectiva Serviciului Român de Informații, lupta anti-corupție reprezintă o prioritate de ordin strategic şi SRI alocă resurse umane, procedurale și tehnologice de cel mai înalt nivel în cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce în cinci sute de echipe operative comune, care reprezintă un parteneriat inter-instituțional de succes.
Acest standard de excelență profesională este replicat în toată țara, iar SRI acordă o atenție deosebită manierei de cooperare la nivel teritorial.
Directorul SRI a mai subliniat că în prezent corupția nu mai este acceptată ca mod de viață iar parteneriatul instituțiilor statului cu cetățenii este esenţial.
„România anului 2016 nu mai este o Românie resemnată. Direcţia Naţională Anticorupţie este una din instituțiile statului care contribuie la speranța că România poate oferi propriilor cetăţeni şansa normalității și performanței la ei acasă. E limpede că, în statul român, corupția nu mai este acceptată ca mod de viață. Avem de partea noastră voința cetățenilor de a moderniza societatea românescă, în toate aspectele vieții. În această direcție, consider că este esențial parteneriatul instituțiilor statului cu cetățenii”, a declarat directorul SRI, Eduard Hellving.