Fostul șef al Serviciului Român de Informații critică dur activitatea consilierilor personali. Eduard Hellvig a ocupat mai multe poziții de acest gen, încă din anul 1998. Acum, acesta cataloghează această breaslă ca fiind o „specie distinctă de curteni”.
Eduard Hellvig critică breasla consilierilor personali. Fostul șef al Serviciului Român de Informații susține că aceștia ar fi „cunoscători în nimic”, oferind și exemplul propriu. Acesta a ocupat de trei ori această funcție, încă de la debutul carierei în politică.
Eduard Hellvig, ironie la adresa breslei consilierilor personali
În perioada 1998-2000, fostul șef al SRI a ocupat poziția de consilier politic al fostului vice-președinte PNL Horia Rusu. De asemenea, Eduard Hellvig a fost consilier personal al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum și al lui Mugur Isărescu, candidat la președinția României.
Acum, fostul șef al Serviciului Român de Informații punctează o serie de însușiri ale consilierilor personali. Conform opiniei lui Eduard Hellvig, aceștia fac parte dintr-o „specie distinctă de curteni”.
Mesajul fostului șef SRI
Fost consilier, Eduard Hellvig ironizează acum această funcție.
„Pe mochetele puterii de la noi și din alte părți de lume își plimbă încruntat pașii o specie distinctă de curteni: consilierii personali. Specialiștii în toate, cunoscători în nimic. Cum și eu am fost inițiat în realitățile politicii din această postură acum vreo două decenii, vă invit să mă credeți, sunt specialist. În zilele noastre, consilierii personali sunt și onorifici. Ei nu au nevoie de nicio simbrie pentru trudă; le este suficientă privirea mulțumită a șefului și SMS-ul de Crăciun.
Consilierul personal își revarsă consiliile exclusiv din dragoste de țară și din dorința de a face ceva semnificativ alături de un om deosebit. Sau de mai mulți, succesiv, dacă pe șefi îi mătură vreo demitere. În fond țara se iubește necondiționat, iar următorul șef este, la rândul său, ați ghicit, un om deosebit.
Consilierul personal își dedică atenția și energia exclusiv liderului. Pe persoană fizică, doar de aceea se cheamă “personal”. El nu este tulburat de context: de partid, de instituții, de sindicate, cu atât mai mult de funcționari.
Prin natura însăși a misiei, Consilierul are misiunea cvasi-divină de a lustrui efigia șefului și nimic altceva. De a-i șopti eventual tainic cine e super și cine trebuie să mai dea o tură.
Să-i inventeze pericole de care tot el să îl salveze oportun. Firul scurt al consilierilor personali are însă o hibă majoră. În strădania de a face curat în jurul șefului, pentru a umple cu sine spațiul rămas liber, consilierii-cărți de vizită își izolează omul, îl taie de la izvoarele firești ale exercitării puterii. Își conservă aura de favorit al antecamerei, atragând priviri piezișe din partea luptătorilor de cursă lungă. Își pun deseori șeful în situația ingrată de a se scuza și de a repara stricăciuni. Și cel mai periculos, își împing cu delicatețe clientul către o agendă favorabilă doar lor. Din fericire, asta nu se întâmplă la noi, ci doar în alte părți de lume”, scrie acesta pe platforma X.
Eduard Hellvig, despre posibila candidatură
În ultimele săptămâni s-a vehiculat, pe scena politică, ideea că acesta ar fi avut discuții cu liberalii pentru a intra în lupta alegerilor, mai ales după demisia din fruntea SRI. Recent, Hellvig a precizat că preferă aibă opinii de spectru legate de soarta României.