EDITORIALUL EVZ: Semne aproape clare ale rupturii între Ponta şi Crin

EDITORIALUL EVZ: Semne aproape clare ale rupturii între Ponta şi Crin

Marţi seară, Mircea Geoană a evoluat la Realitatea şi Crin Antonescu la Antena 3. S-au spus lucruri foarte grele, care pun în pericol serios alianţa USL.

În primul rând Geoană a povestit discuţia lui între patru ochi cu Victor Ponta, desfăşurată la începutul lunii iunie, din acest an. Între patru ochi şi mai târziu şi cu martori, Ponta i-ar fi cerut lui Geoană ajutorul în partid.

Cu acest prilej, susţine Mircea Geoană, Ponta i-ar fi propus funcţia de ministru de externe. În altă ordine de idei, Geoană a şi citat din discuţia cu Ponta, preşedintele PSD afirmând "că nu ne intersectăm drumurile noastre, că nu suntem în coliziune pe drumul meu de încercare de a mai candida o dată la preşedinţie şi drumul său de a ajunge prim-ministru". Este foarte puţin probabil ca, atunci în iunie, Ponta să îi fi întins o capcană lui Geoană pentru ca acesta să se umfle în pene urmând a fi sancţionat mai târziu. Mai probabil este că avea nevoie de sprijin în partid şi pentru asta era dispus la orice. Dacă discuţia este reală - şi ea aşa pare - Ponta a spus, în primul rând, ceva foarte logic. Cel mai bine situat în sondaje va candida la preşedinţie. Bineînţeles că aşa va fi şi aşa se întâmplă în orice ţară civilizată. Doar că a omis să precizeze că PSD se află într-o coaliţie şi postul de preşedinte ar trebui să îi revină altui partid.

Putea Ponta să spună aşa ceva? Activitatea lui de până în prezent îl recomandă drept un om care îşi schimbă părerile şi trece peste unele promisiuni? Nu se poate afirma cu certitudine. Când a venit cu casca de motociclist la hotel Confort s-a cam eschivat să sară în apărarea lui Adrian Năstase, omul care l-a făcut politician. După ce a stat în umbra lui Geoană ca purtător de cuvânt este clar că i-a întors spatele, ca să fim eleganţi. La Ponta nu se poate constata statornicia pe care Marian Vanghelie o are faţă de Geoană, ca să dăm numai un exemplu la îndemână. Şi atunci de ce şi-ar ţine el promisiunile faţă de Crin Antonescu? Dacă în iunie avea tendinţa de a-l ocoli, la nevoie, ce gândeşte astăzi , după ce aseară, la Antena 3, Crin l-a şi criticat destul de vizibil?

Ne puteți urmări și pe Google News

Emisiunea lui Mihai Gâdea, recent desemnat cel mai bun realizator Tv de pe mapamond, a început într-o notă gravă. Puteai avea senzaţia că suntem în decembrie 1989, într-un moment când se anunţă ceva important pentru ţară. Gâdea era puţin emoţionat şi probabil că patronul său, Dan Voiculescu, tremura acasă de emoţie. Ei sperau că Antonescu îl va destitui pe Preşedinte chiar atunci, în direct. Cine ştie ce premii CNN mai puteau urma şi cine ştie dacă nu îl numea Prim Ministru, tot în direct pe Dan Voiculescu?

Dar nu a fost aşa. Se vedea clar că Antonescu îl place pe Geoană şi că regretă posibila lui mazilire, dar nu are ce face. Şi totuşi a făcut puţin, în virtutea momentelor de euforie petrecute de amândoi în decembrie 2008, când se felicitau pentru câştigarea alegerilor. A spus că toată această poveste cu Geoană a avut nişte carenţe de comunicare, din partea conducerii PSD, fără să intre în amănunte. A mai spus că Geoană nu a pierdut alegerile, cum susţine Ponta, ci le-a câştigat, recunoscând astfel că Preşedintele Senatului a strâns peste cinci milioane de voturi, deci are valoare. A lăsat să se înţeleagă că el nu a avut în spate o maşinărie serioasă de vot, pentru că altfel l-ar fi depăşit pe Geoană şi ar fi intrat în turul doi. Faţă de Geoană, care a jubilat la Realitatea, îndeplinindu- şi toate obiectivele posibile, Crin Antonescu a avut o emisiune mai slabă. Nu doar pentru că nu a reuşit suspendarea Preşedintelui. Dar a afirmat tot timpul, mult prea des, că are o legătură foarte strânsă cu Victor Ponta. Mi-a dat senzaţia că se dezvinovăţea în legătură cu gândurile care-i treceau prin cap şi care nu pot fi spuse, deocamdată. Gânduri pe care le-a trădat puţin de tot, când a lăsat să se înţeleagă că ar avea şi el un preţ. I s-o fi promis ceva la alegerile trecute? După cum se comportă, e greu de spus.