Eu sunt un liberal de dreapta, așa că mi-aș dori să aud mai degrabă despre privatizare, democrație, dezetatizare, dereglementare. Trecând peste această dorință personală, ceea ce am constatat și eu, și Rîpă, este că PSD a confiscat cu talent toate temele Dreptei. Ponta s-a dus la Patriarhul Daniel, i-a oferit finanțare pentru Catedrala Neamului, iar oamenii lui fac campanie electorală fără rușine în curtea bisericii. Ați văzut scenele cu ministrul Mihnea Costoiu, candidat la alegerile parțiale dintr-un colegiu din județul Gorj, împărțind pomeni – plătite de primăria locală – sub protecția preotului local. Deci cu tema bisericii s-a terminat. PSD, urmașul PCR, merge în campanile la braț cu nomenklatura Bisericii Ortodoxe Române.

Patriotism. Cine folosește lozinca „Mândri că suntem români”? Același PSD. Mari patrioți, Corina Crețu, Ecaterina Andronescu și alții, pentru că s-au năpustit să ceară retragerea decorației acordate pastorului Laszlo Tokes. Pentru că „nu vorbesc de rău România”, așa cum face Horia Roman Patapievici. Au confiscat și tema aceasta. În paranteză fie spus, va fi interesant cum vor vota militarii, după ce PSD a anunțat că va crește spectaculos bugetul Armatei.

Familie. Aici încerc să fiu prudent, dar uitați-vă pe pagina de facebook a lui Ponta. Soția este în permanență alături de el, pe acest site de socializare este plin de fotografii cu copiii familiei. Degeaba am făcut scandal după emisiunea în care candidații PSD au apărut alături de fetele din lotul de gimnastică a României, la Antena 3. Emisiunea a avut audiență și, probabil, și-a atins scopul de a arăta grija social-democraților față de sportivi.

Aș mai spune un lucru: de ceva vreme Dreapta se chinuie să se definească prin faptul că vrea să scadă taxele. Problema PNL, dar nu numai, este că, după ce taxele au crescut pe vremea când controlau ministerul de Finanțe, Ponta a fost cel care a eliminat impozitul pe profitul reinvestit, după ce PSD a preluat această instituție, prin Ioana Petrescu. Ceea ce vreau să spun este că această competiție legată de reducerea taxelor și impozitelor este previzibilă și devine tot mai necredibilă. Spun „necredibilă” și pentru că opoziția aruncă din joben tot felul de promisiuni, fără nici un fel de acoperire. Alegătorii au văzut prea des piesa în care li se promiteau și reduceri de taxe, și autostrăzi, și o creștere a încasărilor la buget, iar ulterior nu se întâmpla nimic.

Avem, deci, o competiție dură pe un electorat tradiționalist și conservator. Opinia mea este că această competiție a fost deja câștigată de PSD. Am mai văzut asta în 1990, când FSN reușise cu oarecare succes să confiște discursul anti-comunist. Cred că, acum, opoziția de dreapta ar trebui să se gândească la altceva, pentru că, deocamdată, luptă cu armele PSD, pe terenul PSD. Rămâne să facă diferența doar atitudinea față de lupta cu corupția, dar este prea puțin.