EDITORIALUL EVZ: Posibila suspendare

Ioana Lupea: "Scenariul suspendarii presedintelui este pe cale sa se intample."

Ne asteapta o Romanie scoasa din cutia timpului, condusa de Nicolae Vacaroiu, cu Teodor Melescanu ministrul apararii si Ion Iliescu consilier de onoare al ministrului de externe, Adrian Cioroianu.

Pentru ca acest banc prost sa devina realitate mai este necesara o decizie a liberalilor de a-si sprijini partenerii de majoritate, dupa retragerea previzibila a PRM din combinatie. PSD si PC si-au exprimat deja intentia de a merge pana la capat, chiar daca demersul nu a fost legitimat de Curtea Constitutionala. 

Asa cum a dezvoltat intr-un editorial Sorin Rosca Stanescu ipoteza suspendarii lui Traian Basescu - putem presupune ca directorul ziarului „Ziua” este bine informat -, ceea ce urmeaza pare mai mult decat o corectie aplicata sefului statului, poate fi o lovitura decisiva pentru preluarea totala a puterii pana la alegerile generale de anul viitor.

Inlocuirea procurorilor-sefi, numirea directorului SIE, a unui nou director la SRI, poate si retragerea  trupelor din Irak decisa de un CSAT condus de Nicolae Vacaroiu sunt masuri perfect legale si constitutionale si, deci, posibile.

Este adevarat ca punerea lor in practica va face transparente intentiile noii majoritati. Dar aceasta nu s-a ferit nici pana acum in a si le asuma ca pe ceva natural din moment ce lui Traian Basescu i-a fost distribuit rolul de inamic al statului. 

Socul suspendarii sefului statului va fi mare, iar pericolul este demoralizarea sustinatorilor sai. Cheia referendumului este capacitatea de mobilizare, capitol la care PSD este mult superior tututor celorlalte partide, chiar si fara Octav Cozmanca.

Democratii se afla inca in criza dupa neasteptata pentru ei excludere de la guvernare, iar Partidul Liberal Democrat nu are inca structurile teritoriale care sa compenseze demobilizarea PD.

Traian Basescu se va vedea obligat sa lupte nu numai cu „interesele nelegitime”, ci si cu sentimentul de impotenta si de zadarnicie pe care destituirea sa provizorie din functie o poate trezi.

Cu ocazia referendumului, atat seful statului, cat si noua majoritate PNL-UDMR-PSD-PC va avea ocazia sa testeze angajamentul romanilor de o parte sau de cealalta a frontului politic, dar si dorinta lor de a se implica intr-un razboi promovat ca al lor.

Chiar daca Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni dupa referendum, purtat pe valul sprijinului popular, Constitutia nu-i permite nicio contrareactie. Oamenii care asteapta ca votul lor sa fie urmat de o schimbare vor fi dezamagiti.

Seful statului nu are dreptul sa instaleze un nou guvern sau sa dizolve parlamentul. In plus, institutiile care au mandatul de a lupta impotriva coruptiei, unicul scop al mandatului lui Traian Basescu, vor avea alti sefi.

Pe Traian Basescu il pandeste sindromul Emil Constantinescu, iar pe romani impacarea cu gandul ca, atat timp cat nevoile esentiale le sunt satisfacute, nu mai conteaza cum. Acesta de altfel este si noul contract, nevalidat de alegeri, pe care ni-l propune majoritatea PNL-UDMR-PSD-PC.