EDITORIALUL EVZ: Lui Crin Antonescu, Mircea Badea nu-i mai este de nici un folos

EDITORIALUL EVZ: Lui Crin Antonescu, Mircea Badea nu-i mai este de nici un folos

Am nimerit întâmplător, pe internet, peste înregistrarea unui fragment din emisiunea "În gura presei" în care Mircea Badea se uită fix în cameră şi strigă: "Tu puţi a prost! Tu puţi a prost, pentru că eşti prost!".

Am înţeles ceva mai târziu că i se adresa lui Şerban Huidu şi că era vorba de o răfuială mai veche cu realizatorul Cronicii Cârcotaşilor. Ce m-a impresionat a fost nivelul discursului: argumentele nu aveau nici o importanţă, tot ceea ce conta era vehemenţa limbajului şi tonul ridicat. Dacă nu i-ar fi fost teamă de amenzile de la CNA, probabil că Badea ar fi folosit cuvinte mai dure. Cu siguranţă, multă lume vrea şi urmăreşte acest tip de spectacol. Din punct de vedere al audienţelor, Antena 3 se află într-o poziţie foarte bună şi a câştigat bătălia directă cu Realitatea TV. Limbajul lui Badea îi aduce acestuia, cred, peste 250.000 de telespectatori pe seară. În lumea televiziunilor, este un succes. Dar este relativ puţin dacă raportăm acest număr la electoratul României. În consecinţă, în acest moment, cred că putem spune că Dan Voiculescu pierde (din nou!) bătălia mediatică cu Traian Băsescu. Nu ştiu cât de marcat este Huidu de limbajul lui Badea, dar sunt sigur că înjurăturile constante ale lui Badea şi a restului trupei din Antena 3 la adresa PDL şi a lui Băsescu nu mai au un efect electoral.

Un prim semnal a fost după alegerile parlamentare parţiale din Neamţ şi Maramureş, unde PDL a obţinut rezultate peste aşteptări. Ponta şi Antonescu au încercat să explice situaţia spunând că oamenii lui Boc au fraudat. Poate, deşi corect ar fi fost să o demonstreze cu probe depuse la parchet, nu cu poveşti spuse la vreun talk-show. Dar s-a văzut în această săptămână că, după Neamţ şi Maramureş, liderii USL au început să se întrebe: la ce ne ajută alianţa cu Antena 3? De ce ducem în spate acest partid de buzunar, condus de un fost turnător al securităţii şi îl ajutăm să-şi facă şi în 2012 grup parlamentar pentru ca, eventual, după aceea să ne trădeze, aşa cum s-a întâmplat în 2004? Luni, în momentul în care PC a ameninţat că va merge singur în alegerile locale, şi Ponta şi Antonescu au rămas neclintiţi şi şi-au menţinut decizia de a-l sprijini pe Sorin Oprescu pentru un nou mandat de primar, Voiculescu a reacţionat: conferinţa de presă a lui Antonescu, Ponta şi Oprescu s-a difuzat la Realitatea şi Tvr Info, dar nu şi la Antena 3. În aceeaşi seară, cei trei au fost oaspeţii lui Sebastian Ghiţă, nu ai lui Voiculescu. Rebeliunea "conservatorilor" a durat doar 24 de ore, după care oamenii s-au întors spăşiţi în USL. Este semnalul că şi Voiculescu îşi dă seama că Antena 3 şi-a tocit dinţii.

Televiziunea sa a reuşit, în toţi aceşti ani în care l-a disecat pe Băsescu, să-şi fidelizeze un public relativ numeros. Badea însuşi a mobilizat un grup impresionant de acoliţi şi probabil că şi un personaj insipid ca Gâdea are admiratorii săi. Problema lui Voiculescu şi a aliaţilor săi din USL este că, folosind acest instrument de propagandă, mesajul lor ajunge doar la nişte oameni care au deja o opinie politică clară. Nu este afectat electoratul lui Băsescu şi, mai important, Antena 3 nu mai are nicio influenţă asupra nehotărâţilor, cei care pot face diferenţa dintre învins şi învingător. De câte ori se duc la acest post de televiziune, Ponta şi Antonescu pierd timpul, pentru că se adresează unui grup de fani (ca să nu spun de fanatici) care este deja convins că Băsescu este cel mai mare criminal din istoria României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încep să cred că, în realitate, nici unul din realizatorii de la Antena 3 nu îşi doreşte ca Băsescu să plece de la putere. Poate că pentru Voiculescu ar fi bine: înapoi la contractele cu statul, de tipul celui prin care cumpăra energie ieftină de la o centrală termoelectrică şi apoi o revindea scump la Metrorex. Dar liantul care-i uneşte pe telespectatorii fideli ai Antenei 3 este ura faţă de Băsescu. Ce se va întâmpla cu audienţele lui Gâdea sau Badea atunci când Ponta şi Antonescu se vor instala la Palatul Victoria, respectiv Cotroceni?

Dar vă asigur că, dacă alianţa dintre PSD, PNL şi Antena 3 ajunge la putere, eu voi deveni un telespectator fidel al acestei televiziuni.Va fi amuzant...