EDITORIALUL EVZ: Leul, jumulit de scandalul „Oprea“

Mircea Marian: "Cine susţine că circul provocat de destituirea ministrului de interne, Gabriel Oprea, nu are nicio importanţă pentru „simplul cetăţean“ se înşală profund."

Leul se devalorizează, şi milioane de persoane care au credite în valută plătesc mai mult şi pentru că guvernul este măcinat de certuri interne.

La sfârşitul săptămânii trecute, la o emisiune televizată, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus că una din cauzele devalorizării leului este „numărul de necunoscute din economia românească“. „Aşteptăm şi bugetul şi să vedem ce va fi cu politica fiscală“, a spus Vasilescu, care, ulterior, a afirmat că „deţinătorii de valută din afara ţării stau cu ochii pe ecrane“. Consilierul guvernatorului BNR nu este singurul care, într-o formă elegantă, avertizează că economia României pierde din cauza incertitudinilor din coaliţia PDL-PSD. Secretarul general al agenţiei care se ocupă de plasarea forţei de muncă, Gheorghe Clement, susţinea, marţi, că firmele nu mai fac angajări până când nu vor vedea ce măsuri economice va lua noul executiv. În prezent, numărul locurilor de muncă oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de doar 5.446, un minim istoric pentru perioada de după 1989.

Dincolo de formulele politicoase pe care le-au folosit cei doi oficiali, scandalul „Oprea“ a fost un mic dezastru pentru economia României. Principala întrebare pe care am auzit-o, la sfârşitul anului trecut, de la jurnaliştii străini, a fost: cât va ţine această coaliţie? Şi iată că răspunsul care se prefigurează este: nu se ştie, dar probabil foarte puţin. Nu au trecut nici 30 de zile de la instalarea guvernului, şi PSD şi PDL au trecut prin primul conflict major, iar un minister cu circa 120.000 de angajaţi a rămas fără titular. Câţi investitori străini îşi vor risca puţinii bani disponibili într-o ţară în care guvernul pare că trăieşte de pe o zi pe alta?

Nu vreau să fiu absurd şi să aştept ca ministrul Pogea să termine proiectul bugetului pe 2009 în şapte zile, iar în acest timp să pregătească şi un program anticriză. Dar este clar că elaborarea bugetului este gripată de disputele legate de numirea viitorilor demnitari. Sunt şi acum ordonatori principali de credit, în afara Internelor, care nu au un conducător. În plus, dincolo de conflictele care au devenit publice, PSD şi PDL au serioase neînţelegeri legate de sumele care vor fi alocate pentru salariile profesorilor sau pentru pensii. Dacă acestea nu vor fi majorate conform promisiunilor din campanie, opinia publică îi va blama, în principal, pe miniştrii social-democraţi de la Învăţământ şi Muncă. Iar dacă banii vor fi dirijaţi către investiţii în infrastructură - aşa cum, cred eu, ar fi corect - câştigul de imagine va fi al ministrului PDL Berceanu.

Să renunţăm deci să căutăm un vinovat pentru scandalul „Oprea“ - este aproape indiferent dacă el se află la Palatul Cotroceni sau la PSD. Dar nenumăraţii cetăţeni care s-au împrumutat în valută, la un curs de 3,3-3,4 lei pentru un euro, iar azi plătesc cu aproape o treime mai mult, pot spune: mulţumim Boc, mul- ţumim Geoană, mulţumim Băsescu, pentru guvernul şi coaliţia cu care ne-aţi binecuvântat!