EDITORIALUL EVZ: În criza salariilor, Dumnezeu nu ne bagă în traistă

Silviu Sergiu: "Dacă politicienii noştri populişti nu vor recepta corect semnalul de alarmă tras de FMI, ar putea câştiga alegerile, dar s-ar putea trezi cu o Românie neguvernabilă".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat României să reanalizeze legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Specialiştii FMI spun că „impactul unei astfel de măsuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economiei româneşti şi stabilitatea macroeconomică“. „Autorităţile din ţările emergente trebuie să transmită un semnal puternic pieţelor, prin politici fiscale şi salariale adaptate în mod realist la mediul economic internaţional extrem de dificil“, susţine FMI. Până la acest comunicat de presă era dificil să te lămureşti dacă majorarea cu 50% a salariilor profesorilor este sustenabilă sau nu. Dacă este sau nu o măsură înţeleaptă în actualul context economic din România. Nu au existat surse obiective, care să furnizeze informaţii credibile. O întrebare la care, până acum, nimeni nu a oferit un răspuns convingător se referă la impactul real pe care majorarea salariilor profesorilor îl are asupra principalilor indici macroeconomici. Cifrele furnizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor au venit să confirme previziunile apocaliptice ale premierului Tăriceanu. De cealaltă parte a baricadei, preşedintele Traian Băsescu şi PDL, deşi nu au oferit opiniei publice prea multe cifre, au susţinut că bani pentru profesori există, însă guvernul este incapabil să gestioneze bugetul de stat sau o face inechitabil, servindu-şi clientela politică.

În aceste condiţii, comunicatul FMI este prima dovadă credibilă că promulgarea, de către preşedinte, a legii de majorare a salariilor profesorilor este un pericol pentru economia românească.

Nu ştiu ce alte dovezi ar trebui să mai primească Traian Băsescu, Mircea Geoană sau alţi politicieni, care se bălăcesc zilele acestea într-un populism deşănţat, cu gândul la alegeri, nu la stabilitatea economică a ţării. Ce altceva ar trebui să se întâmple pentru a înţelege că se joacă cu chibritul electoral pe lângă butoiul cu pulbere.

De ce nu sunt de acord aceşti lideri populişti cu amânarea majorărilor salariale până după alegeri? Guvernul viitor trebuie lăsat să-şi asume o astfel de decizie, cu implicaţii economice majore. Este o dovadă de normalitate.

Ce se întâmplă la graniţa de vest, în Ungaria, ar trebui să le dea de gândit politicienilor de la Bucureşti. FMI-ul a decis să susţină financiar economia Ungariei, într-un moment în care marginea prăpastiei este mai aproape ca oricând. Vecinii noştri sunt astăzi în pragul colapsului, pentru că, între 2002-2003, nu au oprit la timp licitaţia pomenilor electorale.

Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă în traistă. Dacă politicienii noştri nu vor trage concluziile ce trebuie trase din această situaţie, consecinţele ar putea fi dezastruoase. Băsescu, Geoană, PDL, PSD ar putea câştiga alegerile, dar s-ar putea trezi, din cauza atitudinii populist-iresponsabile din prezent, cu o Românie în haos economic şi, deci, neguvernabilă. Tăriceanu a spus „pas“ majorării salariilor