Duminică au loc alegeri în Republica Moldova (Doamne, ce greu îmi este să scriu Republica Moldova şi nu Basarabia!).
Subiectul provinciei româneşti, ajunsă stat independent, a devenit unul naţional abia după 1990. Până atunci, era tabu sau se făcea referire la el ca dovadă a independenţei României sau a antisovietismului lui Nicolae Ceauşescu. După valul de eferves cenţă din anii '90, subiectul a scăzut în intensitate. "Ce mai vor şi basarabenii ăştia?", a început să se audă la Bucureşti. Ba chiar: "Vrem Basarabia, dar fără basarabeni"! Pe motivul că asta ne-ar mai trebui în Capitala ţării - un grup parlamentar de ruşi sau rusofoni de-a dreptul. Subiectul Basarabia este unul complex, pentru că nu mai trăim în secolul XX. Nu putem spera că peste noapte parlamentul de la Chişinău va hotărî unirea cu Patria-Mumă sau că trupele române vor trece Prutul ca pe vremea lui Antonescu. Politica se face cu paşi mărunţi şi cu mult real- poltik. Situaţia actuală arată că avem în Europa două state româneşti: România şi Republica Moldova. În rest, trebuie să fim obiectivi şi să recunoaştem că altfel se vede politica de la Chişinău. Nu poţi stabili liniştit într-un birou la Bucureşti de ce au nevoie fraţii noştri. Sau nu poţi să te comporţi ca un autist şi să aştepţi ca basarabenii să vină să te întrebe ce trebuie făcut!
În ţară, majoritare sunt două direcţii: una a unioniştilor raicali, care speră la o Românie Mare, făcută în decurs de câteva zile, sau antiunioniştii, care sub diferite pretexte - e criză, nu-i putem susţine financiar, pentru că noi nu suntem Germania - refuză Unirea. Mie unuia mi se pare că o cale de mijloc, adaptată la vremurile actuale, este cea mai folositoare. Dacă reuşim să fim inteligenţi, timpul poate lucra pentru noi. Opţiunea Republicii Moldova nu poate fi decât între Est şi Vest. Între Rusia şi Uniunea Europeană. Iar drumul Republicii Moldova spre UE trece prin Bucureşti!
De ce sunt importante alegerile? Tocmai pentru că actuala guvernare este pro-occidentală, pe când comuniştii au rămas cu ochii aţintiţi spre Kremlin. Conform unui ultim sondaj, partidele democratice pot forma o alianţă de guvernare şi mai consistentă decât cea de acum.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova e cotat cu 35,3%, urmat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, al premierului Filat, cu 19,8%. Vine apoi Partidul Democrat din Moldova, cu 12,5%, urmat de Partidul Liberal al preşedintelui interimar Ghimpu, cu 11%, de Alianţa Moldova Noastră, care are 6,5%, iar ultimul e Partidul Umanist din Moldova, cotat la 4,2%. Mai pe româneşte, asta va însemna o înfrângere grea pentru comunişti, care la ultimele alegeri, cele din urmă cu un an, au obţinut 45% şi astfel au putut să blocheze alegerea de către parlament a unui preşedinte cu puteri depline. Dincolo de această aşteptată nouă înfrângere a comuniştilor, PLDM, PDM şi PL, care formează actuala coaliţie de la putere (Alianţa pentru Integrarea Europeană), pot forma un guvern cu majoritate sporită în parlament şi pot alege un şef al statului cu puteri depline. Un prim pas pro-Europa.
Ca să înţelegeţi că nu-i o joacă şi că la Chişinău se face istorie, se joacă o mare carte naţională, trebuie spus că Partidul Comunist din Republica Moldova a scos la bătaie întreaga artilerie! Şi cu ce poate fi speriat omul de rând, cetăţeanul simplu? Cu imperialistul de român, pentru că "cei de la putere vor să ne vândă României". De fapt, tema principală de campanie a comuniştilor a fost că Alianţa pentru Integrarea Europeană de la guvernare a pregătit Moldova pentru a fi absorbită de România. Comuniştii au folosit România ca temă, exacerbând temerile privind unirea celor două ţări despărţite de Prut. Baubaul lor principal? România! Să vedem însă dacă cetăţenii Republicii Moldova vor mai cădea în capcana comuniştilor.
Mulţi îşi aduc aminte de sărăcia cruntă, dar, din nefericire, actuala guvernare a luat şi ea în piept criza. Cu toate acestea, basarabenii autentici (nu vorbim aici de ruşi şi găgăuzi) au privirile aţintite spre Europa. Spre democraţie şi nu spre Kremlin, care i-a deznaţionalizat secole de-a rândul! Go West, Basarabia!