Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ. E război, iar Ponta e dușmanul Americii!

12-11/editorial_1_1864975cfc-465x390
Autor: | | 85 Comentarii | 6833 Vizualizari

Totul s-a schimbat când, în ianuarie, tocul fin al Victoriei Nuland a pocnit hotărât pe caldarâmul dâmbovițean. Atunci a fost resetat jocul.

A fost semnalul întoarcerii Americii spre interesele central și est-europene, după aventurile prin pustiurile arăbești.

Acum trei luni, lucrurile nu păreau spectaculoase. Nu s-a lăsat cu sânge pe pereți, după cum remarca satisfăcut Victor Ponta, protagonistul unei impertinente absențe. Emisarul american a vorbit puțin și a ascultat mult. Și, totuși, măcar o frază a sa ar fi trebuit să zgârie cleiul de pe timpanele bătătorite de la București: „Nu înțeleg cum românii nu ies în stradă să protesteze când vine vorba despre justiție și corupție”. Nuland tocmai venea de la Kiev, care era în stradă.

Între timp, Rusia a anexat Crimeea, orașele și regiunile din estul Ucrainei cad ca piesele de domino în mâinile Moscovei, iar Putin nu dă nici un semn că e dispus să se oprească. Dimpotrivă: „Nu ne temem de NATO! Îi vom sufoca pe toți!”, a tunat führerul de la Kremlin, într-un acces care l-ar face eligibil pentru Săpoca. Acțiunile României cresc la bursa geo-strategică. La București se vede din nou curcubeul.

Acum două săptămâni, George Friedman, fondatorul institutului STRATFOR, o tribună a CIA, aprecia că României, alături de Polonia și Azerbaidjan, i se va rezerva un rol strategic major în stăvilirea năvalei rusești. „România trebuie să fie înarmată şi sprijinită în apărarea Moldovei şi organizarea sud-estului Europei. În mâinile Occidentului, Moldova ameninţă Odessa (...) În mâinile Rusiei, Moldova ameninţă Bucureştiul”, explica Friedman. Pentru a conchide: „Polonezii, românii și azerii se pot apăra. Au nevoie de arme și instruire, iar asta va ține Rusia la ea acasă, acum, când își joacă ultima carte ca mare putere”. Iată că armele americane au început să vină și instruirea trupelor noastre a început. Acțiunile lui Traian Băsescu legate de Basarabia s-au întețit spectaculos. La fel ca revenirea pe tapetul public a subiectului UNIRII. Se fac jocuri mari în zonă.

Ca orice investitor strategic, America trebuie să-și ia toate precauțiile. Să-și asigure capitalul. Nu poate risca să-și construiască o cazemată pe un sol nisipos. De aceea, situația politică din România este o condiție esențială pentru reușita investiției. Așa a picat ca o bombă, declarația Victoriei Nuland de acum o săptămână: „SUA se vor concentra pe lupta împotriva corupției în Balcani, Europa Centrală și de Est”, sesizând că se observă o creștere îngrijorătoare a numărului de politicieni corupți și oligarhi, care lucrează împreună. „Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbește democrația din interior, însă face o țară vulnerabilă și la influențele din afara granițelor”, a avertizat Nuland.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI