EDITORIALUL EVZ: Dictatura judecătorilor

Ioana Lupea: „Judecătorii legiferează pentru ei înşişi şi încalcă legile făcute pentru toţi, dar nimeni nu-i poate trage la răspundere”.

Judecătorii români s-au oprit din greva generală ilegală cât să mai dea o sentinţă în favoarea propriilor interese financiare şi împotriva celor ale statului. Ilegală nu pentru că o spun ministrul Cătălin Predoiu şi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, ci pentru că o interzic statutul funcţionarului public şi cel al magistraţilor. Nici cel mai chivernisit guvern din lume n-ar putea scoate din vistierie, în plină criză economică, 300 de milioane de euro, atât cât înseamnă sporurile pe care magistraţii şi le-au acordat singuri prin hotărâri judecătoreşti şi a căror plată a fost amânată pentru anul viitor, când guvernul se aşteaptă să încaseze mai mulţi bani la buget.

Judecătorii legiferează pentru ei înşişi şi încalcă legile făcute pentru toţi, dar nimeni nu-i poate trage la răspundere. Consiliul Superior al Magistraturii, singura instituţie abilitată să ia măsuri coercitive, s-a solidarizat cu greva ilegală. Nu poţi decât să râzi nervos auzindu-l pe şeful CSM, Virgil Andrieş, declarând că justiţiabilul, cetăţeanul care-şi caută dreptatea în instanţă, este în centrul atenţiei. În câteva zile - şi într-un caz chiar cu nesocotirea unei decizii a Curţii Constituţionale - ju decătorii şi-au făcut cadou două sentinţe, în timp ce justiţiabilul, atât de important pentru judecători, îşi târâie necazurile ani de zile prin tribunale.

Magistraţii nu-şi vor doar banii pe care şi i-au vârât singuri în buzunare, ci au scopuri mai înalte. Înalt desemnează nu principii legate de funcţionarea, profesionalizarea şi independenţa justiţiei, ci demisia ministrului Cătălin Predoiu care nu le-a ţinut isonul, aşa cum făcea regretata sistemului, Rodica Stănoiu, pe vremea când a început epopeea proceselor magistraţilor împotriva statului.

Declanşarea grevei cu câteva zile înaintea raportului final pe justiţiei al Comisiei Europene nu poate fi doar o coincidenţă nefericită pentru România. Documentul va recomanda, potrivit unor surse oficiale, prelungirea monitorizării până la îndeplinirea angajamentelor, adică pe o perioadă nedeterminată. Un eşec pentru responsabilii români şi o excepţională oportunitate pentru judecători să exercite presiuni asupra guvernului pentru schimbarea lui Cătălin Predoiu cu un ministru pe gustul lor, aşa cum a fost Stănoiu şi cum a încercat să fie liberalul de tristă amintire Tudor Chiuariu.

Problemele din justiţie vin mănuşă şi Partidului Social Democrat, care are de îngropat dosarul „Adrian Năstase”, dovada pentru Uniunea Europeană că politicul obstrucţionează încă actul de justiţie. Decizia parlamentului de a nu permite DNA începerea urmăriri penale împotriva fostului prim-ministru va fi menţionată în raportul european, iar PSD este principalul responsabil. Greva judecătorilor şi blocarea instanţelor va ajuta partidul lui Mircea Geoană să îndrepte degetul acuzator spre altcineva, respectiv spre acelaşi Cătălin Predoiu, a cărui schimbare din funcţie o cerea cu câteva luni în urmă. Probabil că Victor Ponta, rezerva PSD pentru Justiţie, ar face şi hatârul judecătorilor, care nu vor decât să le fie întreţinute privilegiile şi tolerate deciziile suspecte. Să ne amintim doar că Victor Ponta a fost avocatul tuturor acelor magistraţi care încercau să scape de ministrul incomod Monica Macovei.

Cu acest corp de judecători care se consideră stat în stat, reforma justiţiei nu se va întâmpla niciodată. Iar asta ar putea să ne coste sute de milioane de euro, dacă în octombrie Comisia Europeană va condiţiona alocarea de fonduri europene pentru România de îndeplinirea angajamentelor în justiţie.

CITIŢI ŞI:

Ziua în care justiţia română nu a mai existat