Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ. Cum a dispărut vechiul PSD, partidul hoților competenți

14-04/silviu-465x390
Autor: | | 37 Comentarii | 4302 Vizualizari

Multă vreme, PSD a fost partidul foștilor activiști comuniști din eșalonul doi.

Sunt cei care preluat puterea politică purtându-l pe brațe pe Ion Iliescu, după ce nomenklatura ceaușistă a fost mazilită. Semănau mult cu baronii roșii de astăzi. Erau la fel de lacomi, la fel de corupți. Erau însă mult mai competenți decât generația beizadelelor politice, care conduce astăzi „cel mai mare partid al țării”. Pe vremuri, administrația PSD-istă, de la nivel central sau local, zbârnâia. Era formată din oameni școliți înainte de 89, specializați în limitarea efectelor unor calamități. Pe atunci, Nicolae Ceaușescu era obsedat de faptul că o administrație ineficientă în astfel de momente poate alimenta tensiunea din societate și poate cataliza o revoltă populară.

Am fost reporter acreditat la Palatul Victoria între 2000 și 2004. I-am văzut la lucru pe PSD-iștii de atunci. Desigur, baronii furau și atunci banii de diguri, risipeau și atunci resursele bugetare pe investiții inutile, dar când stihia lovea o zonă din țară baronimea și supușii săi se transformau într-o veritabilă gardă națională extrem de eficientă.

Premierul de atunci, Adrian Năstase- dovedit ulterior de Justiție drept corupt- nu se gândea să își mute biroul la MApN pentru a da milităria jos din pod, de câte ori o astfel de criză amenința procentele partidului. Îmi sunt proaspete în memorie videoconferințele lui Adrian Năstase cu prefecții și președinții consiliilor județene, programate întotdeauna la primele ore ale dimineții, pentru a-i trezi la realitate pe cei care alcătuiau infernala mașinărie a PSD de jumulit Bugetul statului, dar și de strâns voturi. Videoconferințele începeau întotdeauna cu aroganțele binecunoscute ale lui Năstase, presărate și cu câte o amenințare la adresa celor cărora le-ar fi putut trece prin cap să tragă chiulul. Venea rândul lui Octav Cozmâncă, cu vocea lui de titan mitologic elin și privirea de ciclop fioros, un soi de Liviu Dragnea mult mai autoritar și eficient. Rolul său era să le reamintească celor din teritoriu, de multe ori pe un ton răstit, că pot plăti cu funcțiile orice greșeală. Era instrumentul prin care Năstase reușea să-i țină pe baroni în frâu, să păstreze puterea la Centru. De aceea, nu rata nicio ocazie să mazilească pe oricine se dovedea incompetent, de multe ori în cadrul unor procese-spectacol, care mai atenuau nemulțumirile românilor loviți de intemperii.

Pe atunci, electoratul social-democrat vota în continuare cu partidul, pentru că, deși era conștient că liderii săi fură de rup pământul, știa că se puteau baza pe el în lupta cu natura. Pe atunci, PSD era partidul hoților competenți. Astăzi, competența s-a evaporat. Puterea s-a transferat de la Centru în feude. Victor Ponta este prizonierul baronilor și nu suflă în fața lor. S-a plimbat cu barca prin Teleorman, împreună cu baronul locului, Liviu Dragnea, dar nu i-a făcut nici cel mai mic reproș pentru că a lăsat de izbeliște în fața apelor localități întregi. Cum ar putea Ponta să-i tragă pe baroni la răspundere pentru investițiile nepotrivite? Și așa sunt stresați la gândul că, în orice moment, procurorii le-ar putea bate la ușă, fără ca premierul să-i poată ajuta în vreun fel.

Surpriza, in calendar! Ce se intampla cu Pastele catolic si cel ortodox, la anul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI