Mircea Marian: "În România, majoritatea liderilor sindicali şi-au vândut sufletul pentru un post de parlamentar sau pentru o afacere dubioasă".
Vă miră faptul că liderii sindicali stau şi măcăne toată ziua la televizor dar, când urmează să declanşeze o grevă, încep să dea din colţ în colţ? Explicaţia este simplă: mai toţi au un preţ! Unii se vând pentru un post de parlamentar, alţii pentru o afacere mai consistentă.
Ultimul ofertant: Guvernul României. În plin iureş sindical, Tăriceanu a pus la bătaie patrimoniul fostelor confederaţii sindicale din perioada interbelică. Patrimoniul urmează să fie restituit, prin lege, presupuşilor urmaşi apăruţi după ’89. O avere de sute de milioane de euro va fi preluată de către o fantomatică Uniune Naţională pentru Preluarea Patrimoniului Social, iar uniunea va fi controlată de către „sindicatele reprezentative“. Dacă aveau drept de moştenire, sindicatele puteau să-şi revendice proprietatea în instanţă, aşa cum procedează majoritatea foştilor proprietari. Dar ceea ce a făcut de fapt executivul a fost să ofere mită, sub acoperirea unei legi, către liderii sindicali. Lacom, Bogdan Hossu cerea să se emită o ordonanţă de urgenţă. Jimmy Hoffa ar fi pălit de invidie. Ca prin minune, de vreo câteva zile, marile confederaţii sindicale au lăsat-o mai moale cu revendicările salariale. Acelaşi Hossu, care conduce din vremuri imemoriale Cartelul Alfa, a preluat discursul apocaliptic al lui Tăriceanu şi a anunţat că, în 2009, vor fi 1,2 milioane de şomeri. Cum să mai faci grevă dacă vine sfârşitul lumii?
Ca să înţelegem mai bine cât de putredă şi de coruptă este mişcarea sindicală, uitaţi-vă puţin la cine sunt cei care o conduc. La CNSLR-Frăţia, preşedinte este un fin de-al lui Miron Mitrea, prim-vicepreşedinte este mogulul Liviu Luca, iar unul dintre vicepreşedinţi este Ioan Andrei, fost deputat PSD. În fruntea sindicatelor din energie se află Dumitru Chiriţă, fost deputat PSD în legislatura 2001-2004 şi, în prezent, candidat al Alianţei PSD-PC. La metrou, lupta pentru drepturile sociale este dusă de senatorul PSD Ion Rădoi. Pentru altă amănunte, consultaţi declaraţia de avere a acestuia, pe care o găsiţi pe site-ul Senatului. Lista liderilor înregimentaţi politic continuă cu şeful unei organizaţii din învăţământ, Cătălin Croitoru, care este şi candidat PDL pentru un post de parlamentar. Tot PDL l-a racolat şi pe liderul sindicatelor din tipografii, Mircia Giurgiu, un traseist preluat de la PRM. Cu siguranţă că această enumerare ar putea fi mai interesantă dacă eternii lideri ai marilor uniuni sindicale - Bogdan Hossu sau Dumitru Costin, de exemplu - ar avea bunul-simţ să publice pe site-ul confederaţiilor pe care le conduc măcar un CV, ca să nu mai vorbim de o declaraţie de avere şi de interese.
Indivizii aceştia - cu afaceri dubioase, cu interese politice, cu trecut misterios - trebuie lăsaţi cât mai repede fără posibilitatea de a-i manipula pe salariaţii cinstiţi din România. Legislaţia trebuie modificată în aşa fel încât liderii sindicali să nu mai poată fi şi parlamentari. Averile şi interesele lor trebuie să devină publice. Iar viitorul guvern trebuie să retragă legea-şpagă prin care imensa avere acumulată în perioada interbelică de către sindicate ar urma să ajungă pe mâna urmaşilor lui Miron Mitrea.
CITIŢI ŞI: