EDITORIALUL EVZ: Copilul răzgâiat al preşedintelui

IOANA LUPEA: "PDL a intrat în campania electorală precum o beizadea cu ghiul, casă de vacanţă şi jeep, aşteptându-se la o victorie din oficiu."

Odrasla răsfăţată a preşedintelui este Partidul Democrat Liberal. El, partidul, n-a fost niciodată pus la punct în public. Fiica naturală, Elena Băsescu, da. La centenarul Uniunii Scriitorilor, Traian Băsescu a clasat-o, fără milă părintească, în categoria de politicieni „Marian Vanghelie“ pentru celebrul şi mult comentatul „succesuri“. PDL n-a primit o asemenea palmă de la Traian Băsescu, dar ar putea să o încaseze, usturător, de la alegători. A intrat în campania electorală precum o beizadea cu ghiul, casă de vacanţă şi jeep, aşteptându-se la o victorie din oficiu. Doar pentru că e partidul lui Băsescu şi i se cuvine. Numai că şi protectorul şi-a ciobit din aură şi şi-a păgubit contul electoral cu „dulcegării“ misogine şi rasiste ca „păsărică“ şi „ţigancă împuţită“. Era rândul PDL să demonstreze, prin propriile forţe, că este ceea ce pretinde: un partid mare, responsabil, promotor al reformei clasei politice. Ori falanga democrat-liberală a Palatului Cotroceni nu şi-a depăşit condiţia de partid de tranziţie.

PDL ar trebui să-şi facă Biblie din fabula „Broasca şi boul“. Nu e destul să vrei, să ai ambiţie, să te umfli şi să te întinzi pentru a te preface „din mic, mare dobitoc“. Un partid puternic, responsabil, promotor al reformei clasei politice şi-ar fi selectat candidaţii pentru alegerile locale din timp, şi nu oricare candidaţi, ci unii care să corespundă criteriilor de integritate ale societăţii. PDL a făcut exact pe dos: candidaţii au fost hotărâţi în al doisprezecelea ceas, mulţi dintre ei recrutaţi din vecini, în special de la PSD, partid mult criticat pentru proaste obiceiuri ca trafic de influenţă, conflict de interese sau abuz în serviciu. Coaliţia pentru un Parlament Curat a depistat nouă candidaţi PDL cu pete (nouă cu indulgenţă!). A doua pătură de candidaţi este formată din viceprimari şi consilieri în funcţie, care s-au remarcat prin nimic în patru ani de mandat. Ca onor Cezar Ionescu şi Radu Silaghi de la sectoarele 2 şi 4 din Bucureşti, care exploatează electoral aspiraţia alegătorilor de a trăi precum concitadinii lor din sectorul lui Liviu Negoiţă. Adică mai civilizat.   Partidul pro-prezidenţial descoperă cu surprindere că trebuie să lupte şi chiar că poate pierde alegerile. Cel puţin în Capitală, unde candidatul Vasile Blaga nu reuşeşte să-şi calibreze discursul: la proba de mesaj politic, Sorin Oprescu e mai bun, iar la cea de administraţie, Ludovic Orban pare mai stăpân pe materie. Asta după ce şi-a imaginat, probabil, că apartenenţa la PDL şi mandatul de ministru de interne îi vor fi suficiente să-i câştige pe bucureşteni. Aruncat cu aroganţă în competiţia electorală şi complet nepregătit pentru rolul de candidat, Vasile Blaga nu este perceput ca o alternativă.

PDL nu a învăţat nimic din lecţia PSD. Nereformat, suficient, fără proiect, PDL riscă să plesnească de cât s-a umflat, chiar înaintea alegerilor generale. Exact ca-n fabulă.