EDITORIALUL EVZ: Ceauşescu n-a murit. L-a salvat Boc

Mircea Marian: „De ziua sa, Ceauşescu a fost omagiat de coaliţia PDL-PSD: un securist şi un nomenklaturist din UASCR au fost promovaţi secretari de stat“.

De ziua tovarăşului Nicolae Ceauşescu, coaliţia PDL-PSD i-a închinat un pios omagiu: a numit în importante posturi de ministru-adjunct un fost ofiţer de securitate şi un nomenklaturist din conducerea organizaţiei studenţilor comunişti. La Garda de Mediu, PDL l-a avansat pe Silvian Ionescu, fost cadru al Direcţiei de informaţii externe. Poate că, pe parcursul carierei sale la DIE, n-a omorât şi n-a stâlcit pe nimeni în bătaie - deşi n-aşbăga mâna în foc. Dar, potrivit raportului Comisiei „Tismăneanu“, însuşit de preşedintele Băsescu, Securitatea a fost „o instituţie criminală şi teroristă, de la început până la sfârşit“.

La AVAS, agenţia care se ocupă de privatizare, PSD l-a adus pe Mircea Ursache, unul dintre foştii lideri ai UASCR. Poate că sunt naivi care-şi închipuie că UASCR-ul era un fel de şezătoare care avea grijă ca studenţii să se mai şi distreze. Greşit. După masacrul din Piaţa Tienanmen, regimul comunist era stresat de posibilitatea ca studenţii să iasă în stradă, aşa că în conducerea UASCR ajungeau, cu avizul personal al Elenei Ceauşescu, doar activişti habotnici. Aceasta nu este singura pată din biografia lui Ursache: în 2005, PSD l-a sancţionat pentru legăturile sale cu Omar Hayssam.   Recent, am citit o declaraţie a lui Theodor Stolojan, care susţinea că numirea secretarilor de stat este întârziată pentru că aceştia sunt verificaţi de „anumite instituţii“. La o primă lectură eşti tentat să spui: foarte bine, sunt selectaţi oamenii oneşti. Realitatea este însă diferită. Coaliţia PDL-PSD a promovat în funcţii de conducere un prea mare număr de personaje cu trecut dubios, şantajabile. Rolul acelor „anumite instituţii“ pare să fi fost să-i identifice pe cei cu vulnerabilităţi - pentru a putea fi promovaţi. Altfel nu înţeleg cum a ajuns un traseist ca Petru Lificiu - fost ministru în guvernul Năstase - să fie plasat de PDL la conducerea Agenţiei de Reglementare în Domeniul Energiei. „Eu am scris informări pentru Securitate pentru că am fost un specialist foarte bun“, declara Lificiu în iunie 2006.

Multă lume ne reproşează nouă, jurnaliştilor, că ne comportăm ca nişte şacali, că am sărit la gâtul bieţilor guvernanţi, nu le acordăm o perioadă de graţie şi le facem proces de intenţie. Şi cum ar fi trebuit să procedăm? Să închidem ochii timp de o lună, să reciclăm articolele despre faptele rele ale lui Tăriceanu şi, când revenim în realitate, să începem să aplaudăm minunile guvernului Boc. Eu nu cred că acesta este rolul unui ziarist. Sunt însă curios ce spun toţi cei care-l adulează pe Băsescu pentru faptul că a condamnat comunismul atunci când văd ce fel de personaje sunt promovate în structurile executivului pe care preşedintele României îl susţine.   Domnilor Boc, Geoană şi Băsescu le-aş aminti de o frază din Raportul „Tismăneanu“: „Voinţa politică a fostei Securităţi şi a fostului activ al partidului comunist, dominantă în România ultimilor 17 ani şi tradusă în decizii parlamentare sau administrative, face ca moştenirea trecutului comunist să fie administrată tot de cei care au susţinut vechiul regim“. Adevărat a grăit!