Averile mătuşilor Tamara devin secret de stat. „Dracu’ a luat ANI!”
M-am uitat, joi seara, spre clădirea Palatului Parlamentului întrebându-mă: oare nu dau drumul la artificii? Nu se aude cum sar dopurile sticlelor de şampanie Dom Perignon? N-au golit încă stocurile de caviar ale buticurilor de lux? Pentru că nimic nu putea bucura mai mult întreaga clasă politică din România, şi sub liniez „întreaga clasă politică”, decât desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi secretizarea declaraţiilor de avere ale demnitarilor.
Nu era parlamentar, ministru sau secretar de stat care să nu aibă o strângere de inimă atunci când completa declaraţia de avere. După publicarea ei, toate hienele din presă se năpusteau asupra documentului şi începeau să întrebe: de unde are ceas de 50.000 de euro, cu ce bani şi-a cumpărat o vilă nouă, unde a dispărut un teren care figura în declaraţia anterioară?
Poate că oamenii vor sărbători şi în ziua în care Curtea Constituţională va desfiinţa DNA. Dar, până la urmă, nu sunt mai mult de 20-30 de înalţi demnitari fugăriţi de procurorii anticorupţie, pe când ANI chinuieşte vreo sută de parlamentari, plus ceva miniştrii, secretari de stat, primari şi, cireaşa de pe tort, nu mai puţin de şapte judecători de la Curtea Constituţională.
Judecători care au şi rezolvat problema, desfiinţând întreaga agenţie. Să se înveţe minte toţi cei care n-au în ţeles încă din momentul dizolvării CNSAS că nimeni nu se atinge de Curtea Constituţională. Joi seara, nu era politician aflat pe la Realitatea sau Antena 3 care să nu aibă un rânjet satisfăcut.
Actorul Mircea Diaconu ţopăia vesel, pentru că de acum nimeni nu mai verifică dacă este corect să fii şi senator PNL, membru al Comisiei de cultură, şi director al Teatrului Nottara, aflat în proprietatea statului. Diaconu este fericit: poate fi şi parlamentar, şi directoraş la stat şi viceţu ţă rul lui Crin Antonescu.
Nu cred că poate cineva să se mai mire dacă personaje precum senatorul Andon, primarul Mazăre sau avocata Alice Drăghici jubilează, alături de moderatorul Adrian Ursu, în ziua desfiinţării ANI. Dar parcă m-aş fi aşteptat ca Diaconu să mai aibă o umbră de jenă, să nu-i firitisească pe tot soiul de demnitari du bioşi şi avocaţii lor, specializaţi într-un trafic de influenţă aflat la limita legii. Să nu sărbătorească alături de alde Mazăre şi Andon victoria co rup ţilor asupra cetăţenilor români.
Desfiinţarea ANI şi secretizarea decla raţiilor de avere este rezultatul unui lung efort comun al tuturor politicienilor îmbogăţiţi în mod miraculos după Revoluţie. „Uite aşa o să-i ia dracu’ pe toţi pe rând, cum i-a luat pe cei de la ANI, pentru că pe toţi cei care fac rău cum au făcut cei de la ANI, îi trimite Dumnezeu jos”, a spus Radu Mazăre.
De fapt, dacă Uniunea Europeană nu i-ar fi forţat pe politicienii români să-şi publice decla raţiile de avere nu s-ar fi aflat niciodată miraculoase poveşti precum cea a mătuşii Tamara, o bătrânică ce locuia într- un bloc prăpădit, dar i-a lăsat iubitului ei nepot o moştenire de sute de mii de euro. Doar armele de vânătoare ale lui Adrian Năstase cred că valorau un pic mai mult decât toate salariile pe care le-a primit din 1990 până acum.
Iar Năstase, Mazăre, Vanghelie şi toţi cei ca ei au defăimat ANI urmând acelaşi tipar ca în cazul DNA. De exemplu, atunci când agenţia a sesizat Parchetul în legătură cu un posibil fals în declaraţiile de avere ale lui Mircea Geoană - o încurcătură cu un biet apartament de peste jumătate de milion de euro -, Năstase a spus că oamenii lui Băsescu se află în spatele acestei acţiuni.
Ne-am bucurat degeaba că senatorul Cătălin Voicu este în arest. Locul său a fost luat de alte personaje, sistemul funcţionează şi nici măcar Curtea Constituţională nu pare a fi în afara influenţei unor reţele de tip Voicu.