EDITORIALUL EVZ: Băsescu şi ai lui, băgaţi la leprozerie

MIRCEA MARIAN: "Cam nimeni nu mai vrea să colaboreze cu PDL".

La nivel local s-au format deja coaliţii PSD-PNL, la care se adaugă, de la judeţ la judeţ, amicii de la PRM sau de la UDMR. Cei de la PSD şi-au cumpărat prietenia liberalilor oferindu-le nu mai puţin de 30 de posturi de vicepreşedinte de consiliu judeţean. Până şi primarul Sibiului, Klaus Johannis, a anunţat că Forumul Democrat German refuză să coopereze în vreun fel cu oamenii lui Băsescu, după ce aceştia l-au racolat, cu puţin înainte de alegeri, pe primarul german din Mediaş. Deşi PDL spera să refacă Alianţa D.A., acest lucru nu s-a petrecut decât în două, trei judeţe.   Într-o oarecare măsură, oamenii lui Băsescu îşi merită soarta. Între 2001 şi 2004, s-au plâns tot timpul că PSD le destructurează partidul şi le fură primarii. Presa şi mare parte din opinia publică au simpatizat, în acele momente, cu liderul democrat, hăituit din toate direcţiile de Adrian Năstase. Dezamăgitor a fost însă faptul că, imediat ce a ajuns la putere, PD a început să racoleze aleşi locali şi parlamentari de la absolut toate partidele, exact aşa cum procedase PSD. Oare conta Primăria Mediaş atât de mult pentru cei de la PDL încât să justifice sacrificarea relaţiei cu Johannis?

Marea coaliţie anti-PDL prefigurează ceea ce se va întâmpla după alegerile parlamentare: chiar dacă PDL va deţine o majoritate relativă, nu va găsi, în parlament, voturi suficiente pentru a susţine un guvern. Este adevărat că premierul va fi nominalizat de preşedintele Traian Băsescu. Dar îşi va permite acesta să ignore opoziţia unei majorităţi formate din PSD, PNL şi UDMR şi să declanşeze alegeri anticipate? Dacă Băsescu se bazează pe eterna teamă a parlamentarilor de a-şi pierde fotoliile, s-ar putea să-şi facă un calcul greşit.

Să nu dramatizăm consecinţele formării acestei „monstruoase coaliţii“ antiprezidenţiale. Va fi chiar amuzant să urmărim evoluţia ei, pentru că, până la urmă, PSD şi PNL nu vor putea guverna ţara doar pe baza urii comune împotriva lui Băsescu. Ce se va întâmpla, de exemplu, cu celebra cotă unică de impozitare? Cum vor arăta viitoarele legi ale siguranţei naţionale? În varianta guvernului Tăriceanu sau în cea a obscurului deputat PSD Ion Stan, unul dintre membrii comisiei care, chipurile, supraveghează SRI?   Este adevărat că, în ultimii ani, tot mai mulţi lideri liberali au copiat, cu succes, manierele aliaţilor lor din PSD. Bogdan Olteanu a început să semene tot mai mult cu mentorul său Hrebenciuc, pe Tăriceanu îl separă de Adrian Năstase doar lentoarea gândirii, iar Tudor Chiuariu aminteşte, din ce în ce mai des, de Rodica Stănoiu - din punct de vedere politic, bineînţeles. Dar în PNL au mai rămas şi (puţini) oameni care înţeleg doctrina liberală altfel decât Dinu Patriciu. Poate că personaje precum Marius Oprea, Stejărel Olaru sau Claudiu Secaşiu vor avea ceva de spus atunci când senatorul PSD Şerban Nicolae va propune emascularea CNSAS şi va obţine, în acest scop, sprijinul viitoarei coaliţii majoritare.   Aşa că, după ce îl vor izola pe Băsescu într-o leprozerie rezervată politicienilor indezirabili, cei de la PNL îşi vor pune singuri întrebarea: „Oare ne va fi mai bine cu Ion Iliescu?“.