EDITORIALUL EVZ: 10 ani de la scandalul FNI

Nu întotdeauna istoria este cea care se scrie sub ochii noştri. Există mii de detalii, amănunte care trasează altfel faptele decât le percepem noi.

Cu toţii am trăit scandalul FNI, prăbuşirea acestui fond. Au urmat mitinguri, procese, câteva arestări. S-au scris şi câteva cărţi. De lămurit clar ce s-a întâmplat nimeni nu a făcut-o.

Iată însă o viziune total nouă asupra acestui scandal care a nenorocit 300.000 de români. Ea îi aparţine istoricului Alex Mihai Stoenescu, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dezvăluirea trecând neobservată în cartea sa, "România post-comunistă 1989-1991".

"La momentul izbucnirii scandalului FNI, în 1999, Sorin Ovidiu Vîntu afirma că are o avere de un miliard de dolari şi că majoritatea afacerilor sale se derulau în străinătate, unde deţinea calitatea de proprietar al unor importante firme cu sediul în marile capitale europene. Doar 10% din afacerile sale se mai derulau în România. Sub conducerea Mariei Vlas, Sovinvest a vândut 20% din acţiuni Băncii Agricole (proprietar, statul român) şi 20% CEC-ului (acţionar s tatul român), Centrocoop păstrându-şi 51% din acţiuni, iar aproximativ 10% revenind Mariei Vlas şi asociaţilor ei. Totodată, Sovinvest a devenit o companie deplin conspirată a unui serviciu român de informaţii. Practic, FNI era proprietatea statului.

Nu întâmplător, autorul Cristian Radu Constantin, în lucrarea sa "Serviciile Secrete din România şi Scandalurile de Corupţie (1989-2001)" îşi intitulează capitolul dedicat afacerii FNI "Inginerii financiare cu statul român", dovedind că, de fapt, afacerea era a statului.

Fiind avizaţi asupra afacerilor care se derulau prin CEC în beneficiul CDR, ca urmare a unui contract de garantare, liderii PDSR vor declanşa scandalul FNI, pentru a lovi în administraţia preşedintelui Emil Constantinescu.

În timpul campaniei pentru alegerile locale din primăvara anului 2000, candidatul la Primăria Municipiului Bucureşti, Traian Băsescu, va folosi informaţiile despre legătura PNŢCD-CEC pentru a-şi ataca principalul adversar, câştigând mandatul. Pentru a face faţă atacului lansat de PDSR, serviciul secret implicat în afacerile FNI încerca să dirijeze atacul spre Sorin Ovidiu Vîntu, manipulând câteva cotidiene centrale.

Situaţia a fost favorizată şi de faptul că Vîntu a făcut eroarea de a-şi vinde concernul de presă cu puţin timp înainte, deşi fusese sfătuit de unii apropiaţi să nu o facă: "Până în toamna anului 2004, Sorin Ovidiu Vîntu va pierde jumătate din avere din cauza desfiinţării Gelsor, a retragerii complete de pe piaţa românească în anul 2002 şi a pierderilor de imagine pe pieţele externe".

Iată o altă viziune asupra scandalului FNI şi ea este, probabil, foarte aproape de adevăr, din moment ce istoricul Alex Mihai Stoenescu lucrează la o carte despre viaţa lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Care este acum situaţia, la 10 ani de la scandalul FNI? Sorin Ovidiu Vîntu continuă să ţină capul de afiş al societăţii româneşti, fiind atacat de preşedintele Traian Băsescu şi etichetat drept mogul.

După o perioadă în care s-a relansat violent în media, părintele speculaţiilor, Sorin Ovidiu Vîntu, a încercat să-şi reconstruiască imperiul. Şi, evident, să capete protecţie politică.

La alegerile din 2004, alături de "Evenimentul zilei", postul Realitatea TV a fost singurul care a permis şi opoziţiei - adică lui Traian Băsescu - să-şi expună punctul de vedere. Ulterior, Sorin Ovidiu Vîntu a preferat să-l sprijine pe Mircea Geoană, iar episodul din noaptea dinaintea confruntării a intrat în legendă.

Există politologi care susţin că ora de odihnă la SPA-ul lui Sorin Ovidiu Vîntu i-a fost fatală preşedintelui PSD de atunci. Astăzi, Sorin Ovidiu Vîntu duce un război de uzură şi de gherilă cu preşedintele Traian Băsescu. Controalele îi curg gârlă, lichidităţile au dispărut, iar Realitatea TV nu se simte deloc bine.

Zilele trecute, o ştire anunţa că Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RA-APPS) a somat postul lui Vîntu să-şi plătească chiria în 10 zile, dacă nu, va fi evacuat!

Nu-i plâng de mila lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar situaţia lui e destul de încurcată. La Cotroceni, uşile îi sunt închise definitiv şi nici aliaţi nu prea mai are! Se va retrage Vîntu sau va lupta ca un partizan până la ultimul glonţ?