Economii în convalescenţă

Pieţele europene şi-au revenit la final de săptămână, anticipând planul naţional de salvare al SUA.

Căderea pieţelor financiare din Statele Unite nu ne pune în pericol, sunt de părere analiştii europeni. O eventuală criză în economia românească ar putea fi determinată doar de factori interni, iar evenimentele din Statele Unite, cu influenţe în Europa, au efecte limitate, apreciază Jean Daniel Coendoz, directorul general executiv al grupului elveţian Deon International, care furnizează soluţii de management. Potrivit acestuia, economia noastră va reacţiona mai degrabă la rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie şi în cazul în care vor apărea mai des blocaje la plăţile între companii. „Întârzierea plăţilor cu peste 45 de zile este un fapt comun în relaţiile comerciale din România. Ceea ce odată era o problemă a întreprinderilor şi instituţiilor de stat acum afectează deopotrivă contractele public-privat şi privat-privat“, a spus el.

Grupul de management strategic Deon International, prezent în România din 1997, furnizează soluţii în domeniu firmelor de stat şi private. Ministrul economiei şi comerţului, Varujan Vosganian, a afirmat zilele trecute că autorităţile române pregătesc o serie de măsuri menite să stimuleze interesul investitorilor la Bursă. Anunţul a venit după ce brokerii din piaţă au declarat că Bursa locală „se află aproape de un nivel de supravieţuire“. Soluţiile guvernamentale vor fi stabilite astăzi sau mâine. Una dintre acestea ar putea fi suspendarea plăţii impozitului pentru tranzacţiile de pe piaţa de capital, spun surse din piaţă. Plan de salvare naţională

Intervenţii guvernamentale vor avea loc şi pe piaţa de capital a Statelor Unite. Administraţia Bush a anunţat un vast plan de susţinere a instituţiilor financiare din SUA, solicitând acordarea către Departamentul Trezoreriei a dreptului de a cumpăra active ipotecare în valoare de 700 de miliarde de dolari de la firmele private. Acest lucru va ridica limita de îndatorare publică până la 11.300 de miliarde de dolari.

Propunerea vine după o săptămână plină de emoţii şi ar putea fi aprobată şi de democraţi, care vor pleda pentru introducerea unui sistem de ajutor pentru americanii obişnuiţi, sub forma unui pachet de facilităţi şi sprijin pentru gospodăriile populaţiei. Secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, va avea puteri depline asupra implementării planului, iar deciziile lui nu vor fi revizuite de niciun tribunal, citează Reuters o copie a proiectului. Interesaţi de activele Lehman

Semne de salvare vin şi de pe piaţa Asiei - Nomura Holdings, cea mai mare casă de brokeraj din Japonia este interesată să preia operaţiunile din Europa ale băncii de investiţii Lehman Brothers, potrivit unui articol publicat în cotidianul japonez „Mainichi“, citat de Reuters. Acestea sunt vânate însă şi de banca britanică Barclays, care a preluat unele active ale Lehman Brothers din SUA pentru circa 1,7 miliarde de dolari. Un cumpărător pentru activele băncii americane va fi găsit în curând, din cauza temerilor că unele întârzieri ar putea conduce la pierderea clienţilor şi angajaţilor Lehman.

Banca americană de investiţii Lehman Brothers a solicitat, la începutul acestei săptămâni, protecţie din partea autorităţilor sub legea falimentului. La finele lui mai, compania deţinea active de 639 de miliarde de dolari şi datorii de 613 miliarde de dolari. Piaţa de capital americană a încercat, în ultimele zile, să-şi revină după cea mai grea perioadă de la ultima criză, în 1987. Şi barilul de petrol a avut o evoluţie foarte abruptă, crescând într-o săptămână cu 3,3 procente, până la valoarea de 104,55 dolari.

REACŢIE

Bursele europene, pe trend crescător

Acţiunile marilor companii cotate la Bursele europene au înregistrat, vineri, în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, o creştere-record, de peste 8%. Asta după ce autorităţile americane au interzis tranzacţiile pe termen scurt cu acţiuni financiare în lipsă şi după primele anunţuri făcute de Guvernul SUA privind planul naţional de salvare. Tranzacţiile pe termen scurt în lipsă reprezintă vânzarea unor valori mobiliare pe care vânzătorul nu le deţine în proprietate la momentul vânzării.

Vânzările pe termen scurt în lipsă generează profit atunci când piaţa scade, iar vânzătorul returnează acţiunea, proprietarului de drept, la un preţ mai redus decât cel la care a primit-o. Vineri, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante companii europene a închis în creştere cu 8,26%, la 1.151,49 puncte. Băncile au consemnat cea mai importantă apreciere a titlurilor, UBS înregistrând o creştere de 31,66%, Barclays 29,24%, iar HBOS 28,91%.

11.300 de miliarde de dolari este pragul la care va putea ajunge datoria publică a SUA