Germania, cea mai proastă creștere economică din ultimii doi ani. Află de ce

Evoluție dezamăgitoare pentru cele mai mari economii europene, cea germană și cea franceză, în trimestrul doi al acestui an. Și Spania și-a încetinit creșterea.

Germania, cea mai mare economie europeană, nu a reușit decât un plus de 0,1% în perioada aprilie-iunie și a readus pesimismul privind evoluția zonei euro în rândul investitorilor. Este cea mai slabă evoluție a economiei din ultimii doi ani.

Biroul de statistică identifică câteva cauze care au ținut pe loc economia germană: balanța comercială negativă, consumul scăzut şi investiţiile slabe. Analiștii estimau un avans de 0,5%, după ce în primele trei luni ale anului economia a cunoscut o creștere de 1,3%.

Stagnarea economică a caracterizat și evoluția economiei franceze în această perioadă, după cum a anunțau săptămâna trecută oficialii institutului francez de statistică.

Îniantea publicării datelor privind evoluția celor mai mari două economii europene, analiștii estimau că Produsul Intern Brut (BIB) al zonei euro va cunoaște o creștere de 0,3% în cel de-al doilea trimestru al anului. Spania și-a diminuat creșterea până la 0,2% Și economia spaniolă și-a încetinit creșterea în cel de-al doilea trimestru al anului, înregistrând un avans de doar 0,2%, conform Institutului Naţional de Statistică (INE), informează agenţia EFE.

Banca Națională a Spaniei a pus diminuarea creșterii economice pe seama consumului redus al gospodăriilor, diminuării cheltuielilor publice şi investiţiilor limitate ale companiilor. Creșterea, chiar dacă a fost una redusă, s-a datorat sectorului extern şi, în principal, diminuării importurilor, deoarece exporturile au crescut într-un ritm mai lent. Atât Uniunea Europeană, cât şi zona euro au înregistrat o creştere trimestrială a PIB de 0,2%, similară cu cea înregistrată de România. Nu mai puţin de cinci state membre UE au înregistrat o creştere trimestrială a PIB de 0,2%. Cea mai mare creştere trimestrială a PIB a înregistrat-o Letonia (2,2%) în timp ce în Franţa, Ungaria şi Portugalia economia a stagnat. Cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței Nicolas Sarkozy se vor întâlni astăzi pentru a discuta despre problemele economice ale zonei euro.