Cea mai lungă eclipsă totală de lună începe diseară la 21.24, ora României

Câteva ore ne mai despart de un eveniment așteptat cu sufletul la gură de miliarde de oameni de pe întreg cuprinsul planetei. Cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului va avea loc în noaptea aceasta.

Cu o durată mai mare cu 40 de minute decât Superluna albastră sângerie ce a avut loc în ianuarie 2018, eclipsa totală din 27-28 iulie va putea fi observată și din România cu condiția ca cerul să fie senin.

Estimată să aibă o durată de o oră și 43 minute, eclipsa totală de lună din această noapte va cuprinde, potrivit astronomilor, eclipse parțiale ce vor începe de la 2.24 p.m. EST (21.24, ora României) până la 6:29 p.m. EST (01:29, ora României). Astfel, va dura aproximativ patru ore până când Luna va trece de umbra Pământului.

Eclipsa va fi vizibilă pe întregul glob și va conține culorile specifice ale unei „Luni sângerii”. Durata îndelungată a fenomenului e pusă pe seama datei în care are loc. Pe 27-28 iulie (în funcție de locul în care te afli) are loc atât Luna Plină, cât și apogeul lunar, când satelitul natural se va afla la cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Astfel, aceste două fenomene ce au loc simultan provoacă o eclipsă lunară extinsă. Momentul maxim al eclipsei totale de Lună are loc la ora 23.22. Spectacolului astronomic de exepție din această noapte i se alătură și cel al planetei Marte, care va fi vizibilă sub Lună.

Ultima oară când Planeta Roșie a fost atât de mare și luminoasă a fost în 2003, când distanța dintre Marte și Pământ ajungea la mai puțin de 56 de kilometri. Iar dacă eclipsa de Lună și apariția lui Marte nu sunt suficiente pentru un spectacol stelar de excepție, pe cer va mai putea fi observat Jupiter, în zona sudestică, precum și Stația Spațială Internațională în timp ce trece prin fața ei.

Bucureștenii vor putea urmări eclipsa totală de Lună și de pe terasa Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ce va fi deschis, pe 27 iulie, între orele 21:00-03:00.