Evenimentul Zilei > EVZ Special > Eclipsa, Înălțarea, Ziua Eroilor, Mercur retrograd și istoria astrologiei în România. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Eclipsa, Înălțarea, Ziua Eroilor, Mercur retrograd și istoria astrologiei în România. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Eclipsa, Înălțarea, Ziua Eroilor, Mercur retrograd și istoria astrologiei în România. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Începi să vezi, începând de azi, o cale posibilă de urmat ca să-ţi realizezi interesele. Aşa poţi să te foloseşti de avantajele tale. Nu-ţi depăşi puterile, evită instalarea oboselii cronice!

10 iunie

Eclipsa, Înălțarea, Ziua Eroilor, Mercur retrograd și istoria astrologiei în România. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Pe 10 iunie s-au născut Judy Garland, Immanuel Velikovsky, Prinţul Philip, Hericlea Darclee, Zenaida Paly, Loredana Groza.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Timotei, Alexandru şi Antonia.

Nimic de ţinut, nicio sărbătoare  în ”Kalendar”. Dar calendarul cel vechi, iulian, spunea că astăzi este solstiţiul cu toate serbările vechi de când se ştie omul, om. Între timp solstiţiul de vară „s-a mutat”, de fapt a rămas, săracul, acolo unde l-a făcut Bunul Dumnezeu, noi oamenii, am greşit în măsurarea timpului!

Mulţi dintre domniile voastre, dragi prieteni, mă întreabă de când datează astrologia în România.

Pe teritoriul României primele manifestări ale astrologiei se situează în secolul VI înainte de Hristos: “Astfel se spune că un oarecare get numit Zamolxis a fost ucenicul, sau chiar sclavul lui Pythagoras. De la filozof a obţinut oarecare informaţii despre fenomenele cereşti, iar altele de la egipteni, deoarece în peregrinările sale ajunsese chiar şi în Egipt. Întors în patrie, Zamolxis a dobîndit respectul cîrmuitorilor şi al poporului, ca tălmăcitor al fenomenelor cereşti. În cele din urmă a izbutit să-l convingă pe rege să şi-l facă asociat, ca pe un om având însuşirea de a dezvălui voinţa zeilor. La început i s-a încredinţat doar funcţia de sacerdot al celui mai venerat dintre zeii lor, iar apoi, l-au proclamat zeu pe el însuşi. Zamolxis şi-a ales o anume peşteră, inaccesibilă tuturor celorlarţi, şi acolo îşi petrecea viaţa, întîlnindu-se rar cu oamenii, afară de rege şi de dregătorii lui” (Strabon, Geografia VII, 3, 5).

Mărturia interesului pe care îl aveau dacii pentru observarea cerului se poate vedea şi astăzi la Sarmizegetusa; ansamblul de sanctuare (patru cu coloane, două circulare şi aşa-numita piatră a soarelui), similar, într-un fel, cu alte asemenea amplasamente megalitice, dintre care cel mai celebru este, fără îndoială, cel de la Stonehenge. Ansamblul de la Sarmizegetusa este deci un loc dedicat ritualului legat de “tălmăcirea fenomenelor cereşti”. Dar şi alte multe locuri din Carpaţi sau din câmpie, ştiute de iniţiaţi.

Pentru amatorii de ipoteze deosebite, pline de imaginaţie, recomandăm lucrarea lui Ioan Rodean, “Enigmele pietrelor de la Sarmizegetusa” apărută în anul 1984 la Editura Albatros, Bucureşti, care, în cele 321 de pagini ale cărţii, încearcă să găsească explicaţii şi apropieri, utilizînd cercetarea deductivă, pentru vestigiile din Munţii Orăştiei.

Trebuie însă să menţionăm că pentru acea perioadă îndepărtată ca şi pentru secolele următoare, deocamdată lipsesc izvoarele istorice, scrise, documentare, privind astrologia. Doar legende… dar ce este legenda decât un adevăr spus frumos!

Probabil că în epoca romanizării Daciei, anumiţi funcţionari, demnitari (şi mai ales soţiile lor) au adus în teritoriul delimitat de Dunăre, Tisa şi Nistru obiceiul de a face preziceri astrologice, obicei care era foarte “la modă” în Roma imperială.

Apoi urmează o perioadă lungă de “tăcere istorică”. Nu sunt izvoare, nimic scris, nimic, decât legende.

Abia începînd din secolul al XVII-lea, au circulat la noi, în copii manuscrise, traduceri de cărţi astrologice şi divinatorii; în general prin intermediul unor versiuni sârbeşti ale unor originale din literatura bizantină, dar cu vechi rădăcini (în Asiria, Caldeea şi Egipt).

Acestea au fost Rojdanicele sau Zodiacurile. Cel mai vechi Rojdanic ni s-a păstrat în copia din 1620 al preotului Ion Românul, în Codex Neagoeanus şi conţine prevestiri pentru patru luni: răpciune (raptio uvae = culesul viilor, septembrie, lună cu care începea anul în calendarul vechi bizantin), brumariu (octombrie), brumariu mare (noiembrie) şi îndrele (decembrie, de la Sf. Andrei, adică Îndrea, data de 30 noiembrie, cînd începe iarna şi se sfîrşeşte anul magic, anul dacic).

Un Gromovnic (preziceri observînd zodia în care cade trăsnetul) şi un Trepetnic (interpretarea fenomenelor palmosomatice, mişcarea muşchilor) s-au tipărit în1639 cu litere aduse din Ţara Românească la Mitropolia din Bălgrad, ceea ce înseamnă că Biserica din Transilvania nu era ostilă acestor cărţi.

Între anii 1667 şi 1669, Staico, grămăticul Bisercii domneşti din Tîrgovişte, traducea din slavoneşte un indice de cărţi care erau oprite poporului şi puteau fi consultate doar de marii boieri: “Astrologul, Cartea Gromovnicul, Fulgearnicul; Luna cu cearcăn. Colindătorul. Metania. Mîslenicul. Socotitorul de vise”.

Totuşi, Biserica ortodoxă n-a împiedicat răspîndirea aşa-numitei “literaturi frânce”, ci mai degrabă a încurajat-o.

De altfel, oameni culţi, ca stolnicul Constantin Cantacuzino şi domnitorul Constantin Brîncoveanu consultau în mod curent cărţile de astrologie. Un slujitor al curţii, Ioan Romanul sau de la Roma (Ioan Frâncul), poate italian de origine, căpătase sarcina de a compila anual calendare străine cu preziceri. Ne-au parvenit astfel de calendare pentru anii 1639, 1694, 1695, 1699, 1700, 1703 şi 1704. Pe margini, poartă comentariile scrise de mîna domnitorului: “S-a adeverit!”, sau: “Minte!”, sau: “Aşa fost-a!” şi chiar “Mi-a fost de ajutor!”

Sursele lui Ioan Frâncul erau astrologii Chiaravalle şi Fruniol, precum şi diverse publicaţii periodice veneţiene de genul: La tartana degle influssi del gran Pescatore di Dorsodura, Pallade Veneta, Vaticinio delle stelle, Burlevole e ridicoloso lunario, Lo Astrologo grottesco.

Întîiul calendar astrologic se subintitulizează Foletul novel şi a fost tradus din italieneşte numai pentru perierghia (curiozitatea) domnitorului. Stanţele sînt, trebuie să recunoaştem, cu un înţeles cam obscur.

În anul 1698 apăreau la Augsburg, în limba germană, două prognoze Das muscowittische Prognosticon şi Ottomanisches Prognosticon, scrise de Stanislav Reinhard Acxtelmeier, în care se prezicea pieirea turcilor prin intervenţia ţarului Petru I şi a împăratului Leopold.

Constantin Brîncoveanu, interesat de asemene lucrări a dispus traducerea la Bucureşti a primei, în greceşte.

Apropo de Petru cel Mare: acesta avea la curtea sa pe astrologul său personal, un anume Petru Şafirov, care-i traducea calendarele matematicianului şi astronomului suedez Iohann Heinrich Vogt, sau ale polonezului Stanislav Slovacovici, ale germanului Pavel Halk şi ale lui Wolfgang H. Adelung din Hamburg.

Se pare că şi Dimitrie Cantemir a avut cunoştinţe profunde de astrologie, învăţate la Istanbul, de Zaoirajah descrisă de Al-Sabati – sistemul astrologic arab folosit de savanţii iniţiaţi turci, deoarece notaţia muzicală era în strînsă legătură cu “muzica sferelor cereşti”.

Miron Costin, marele cronicar, s-a ocupat de astrologie şi de alte mantici divinatorii – ecouri se regăsesc în poemul său Viaţa lumii.

Cu toate că izvoarele istorice sînt incerte, sînt multe de spus despre dezvoltarea astrologiei pe teritoriul locuit de români în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Dar aceasta poate constitui subiectul unei cercetări aparte volumul fiind foarte mare.

În secolul XX, mai ales în deceniul al treilea, apar o seamă de lucrări în domeniul astrologiei. Mai cunoscute astăzi au rămas “Cer şi destin” a lui Armand G. Constantinescu şi “Astre şi glande” datorată lui Constantin Eratostene. Sigur, mai există multe alte lucrări, unele superioare.

Un istoric trebuie să se oprească cu analiza la cel puţin două-trei generaţii, la cel puţin cincizeci de ani de momentul prezent. Dacă continuă, nu mai este istorie, ci politică şi interese partizane.

 

Aşa că şi eu m-am oprit, ca să treacă timpul, în mod inevitabil. Dar iată un fenomen astro(logic)nomic care se petrece astăzi. Eclipsă inelară de Soare. Amănunte, orele și aria geografică le puteți găsi la https://www.facebook.com/astrourseanu/. Tot astăzi este Înălțarea https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/inaltarea-domnului/inaltarea-mantuitorului-160326.html. Ziua Eroilor, să ne amintim de Dan Vizanty, pilotul de vânătoare din WW2 despre care am tot scris vezi https://evz.ro/germania-se-pregateste-sa-preia-presedintia-consiliului-ue-de-la-1-iulie-horoscopul-lui-dom-profesor.html/2. Mai mult, Ziua Eroilor pică exact în ziua, de fapt după exact 77 de ani, de la isprava cea mare a căpitanului din aviația regală când i-a bătut pe americani de le-a sunat apa în cap. A fost cam singura dată, de obicei aviația românească nu prea avea multe de spus față de imensele bombardiere, de superioritatea numerică și tehnologică și modul industrial în care derulau americanii războiul.

Eclipsa și Înălțarea pe un Mercur retrograd, în domiciliu, în Gemeni. De fapt are loc o triplă conjuncție, între Soare, Lună și Mercur, la 20 de grade în Gemeni, peste steaua fixă Bellatrix. Nimic bun… o să vedeți, domniile voastre, pronosticul meu este rezervat, cum ar spune un prieten, doctor, unii jurnaliști (vai de capul lor) spun diagnosticul este rezervat!

Următoarea pereche de eclipse, să ne amintim că întotdeauna sunt la circa două săptămâni interval, are loc pe 18-19 noiembrie, eclipsă parțială de Lună, urmată, la 4 decembrie, de o eclipsă totală de Soare. Nu se văd din România, ceea ce este bine, întotdeauna o eclipsă are o conotație negativă asupra zonei geografice de unde se poate observa direct.

 

Fiind ziua în care o pomenim pe celebra divă Judy Garland, ce poate să fie mai potrivit decât să revăd, poate pentru a mia oară ”Vrăjitorul din Oz” un film superb din anul 1939, cu multe pilde și înțelesuri ce depășesc de departe un film pentru copii, cum este considerat astăzi de către nietkulturnîi.

 

Acum vă rog să mă scuzați, mă tot sună prietenul și corespondentul meu, Pierre, de la Paris. Dacă este ceva interesant o să aflați și domniile voastre, dar mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP        10   iunie   2021

 

BERBEC  Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţele par importante. Aspectele îţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lămuri. Un vârf de energie te face să acţionezi rapid, fără să te gândeşti prea mult. Fii obiectiv, prudent şi o să fie bine și normal. Din nou ai ceva de rezolvat pentru familie, dar numai în cursul prînzului. Armonia trebuie să facă parte din viaţa ta, aşa au hotarât stelele pentru tine. Ai şansa să-ţi clarifici un pic dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian.

TAUR   Îţi este greu să continui săptămâna, ai unele obstacole de trecut. Foloseşte realismul caracteristic zodiei ca să vezi care îţi sunt şansele, să ceri ajutor calificat, dacă este nevoie. Aspecte favorabile deciziilor, la muncă. De asemenea o zi relaxantă, plăcută ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor profesionale. Găseşti nota potrivită şi în acordul sentimental. Ziua de astăzi se configurează ciudat – tu pari că eşti pusă în faţa unei decizii. Adica nu şti ce sa alegi intre două căi de urmat. Decizie care nu-ţi este chiar la îndemână fiind vorba de o problemă mai complicată şi probabil foarte personală.

GEMENI  Potenţialul tău de acţiune este concentrat pe îmbunătăţirea vieţii. Poate este ziua ta, dar, oricum, astăzi ai prilejuri de satisfacţie şi mulţumire. Prietenii te sprijină, viaţa este frumoasă!  Pragmatismul tău poate fi de mare folos astăzi, viziunea ta realistă aduce succes. O zi obositoare, dar foarte plăcută. Seară deosebită în compania celor dragi, poate la un spectacol. Astăzi, sănătatea ta este bună, iar banii nu sunt foarte rari la tine in buzunar. Ai, deci, o zi bună! Dupa câteva zile echilibrate, care zile au trecut repede fără amintiri memorabile, stelele iţi surâd din nou. Ai relativ noroc şi în dragoste şi in afaceri, dar afaceri care privesc comunicarea, in general, doar Mercur este patronul tău astrologic! Zodia ta găzduiește astăzi o eclipsă, de fapt o triplă conjuncție dintre Soare, Lună și Mercur, retrograd – trebuie sa eviti confruntările tăioase, mai ales cele legate de activitaţile profesionale sau de meseria ta.

RAC   Eşti distrat şi nu te poţi concentra. Nu forţa când nu trebuie, dimineaţa încearcă să nu provoci probleme. Ai, însă, o teribilă poftă să te faci util şi să primeşti mulţumiri! Eşti adus în situaţia de a purta conversaţii calme şi interesante cu anturajul, ceea ce îţi sporeşte gradul de socializare. La serviciu ceva se încurcă, aşa că amână pe mai târziu! Nu iti imagina ca iti poţi trăi viaţa după telenovele şi filme pentru că nu ai nici un regizor care să-ţi spună ce şi cum să joci!  Un procent dintre nativii din zodie astăzi nu se bucură foarte mult. Recunosc, ai motive. Dar numai tu eşti de vina, pentru că nu ai puterea sa-ţi cauţi calea şi să rezişti influenţelor.

LEU  Astăzi mulţumirea te cuprinde pentru că vezi că încep să se confirme unele dintre dorinţele tale. Eşti pe drumul cel bun. Încerci să înlături din calea ta obstacole, în special propriile iluzii! Dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut în anturaj. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-ţi corpul şi încercă să duci o viaţă sănătoasă. Daca eşti în căutarea unui confident, nu trebuie să alegi prea mult, oricum totul se va afla, mai devreme sau mai târziu! Ceva mocnea de mai mult timp, fie că ştiai fie că nu, acum iţi rămâne doar sa tragi concluziile şi să-ţi fie de învăţătura. Nu, nu este ceva grav, mai mult este vorba despre vanitatea proprie.

FECIOARĂ  Intuiţia ta a fost bună, astăzi încrederea ta nu este înşelată. Ai mizat bine şi ţi-ai evaluat corect propriile forţe. Proiectele tale par prea îndrăzneţe, dar fii convingător şi poţi reuşi! Azi trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar. Măcar stabileşte dacă şi cu cât eşti plătit în plus, sau pentru cât timp ai corvoada asta!  Evita cu calm şi seninătate să dai replica unor provocări evidente, pentru că discuţia să nu degenereze într-o cearta nejustificatata. Daca ai greşit cu ceva cere-ţi poetic şi cu eleganţă scuze şi vezi daca poti îndrepta lucrurile.

BALANŢĂ   Nu îţi mai face griji degeaba! Eşti persoana din centru în anturaj, la tine vin să se confeseze. Venus, protectoarea ta îţi dă astăzi darul de a armoniza lucrurile, de a face viaţa plăcută! Variabil şi ezitant, modul tău de comportare este reflecţia îndoielilor interioare. Fii mai hotărât, mai sigur pe tine! Zâmbeşte, ţine capul sus şi vei reuşi, norocul ajută pe cei curajoşi!  La serviciu ca şi acasă, in bucătărie, te întâmpină un amestec asortat de treburi urgente care aşteaptă hotărârile şi acţiunile tale energice. Nu brusca lucrurile, mai ales in amor, sau dacă este vorba despre o promisiune. Poate ultima proba de trecut este cea de rabdare!

SCORPION   Începi să vezi, începând de azi, o cale posibilă de urmat ca să-ţi realizezi interesele. Aşa poţi să te foloseşti de avantajele tale. Nu-ţi depăşi puterile, evită instalarea oboselii cronice! Ai o dorinţă mare să ieşi din “carapacea” ta, din obişnuinţa vieţii cotidiene. Astăzi originalitatea nu este punctul tău forte. Conjunctura planetelor îţi este relativ favorabila, mai ales in domeniul sănătăţii. Totuşi, un regim alimentar echilibrat şi multă odihnă este ceea ce iţi trebuie. O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. Multă lume, multe proiecte, mulţi prieteni, multe discuții la mobil. Asa că nu pierde timpul cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strica!

SĂGETĂTOR  Anturajul îţi apare sub o lumină nouă. Te surprind unele amănunte, dar îţi reproşezi că nu ai realizat situaţia mai demult. Totul este acceptabil atâta vreme cât nu te deranjează pe tine!  Vine căldura, vine vacanţa. Este momentul să planifici concediul şi să faci rezervări din timp, pandemia nu o să dureze o veșnicie. La serviciu nu te lăsa atras în probleme mărunte care te obosesc, dar nu produc nimic concret. Nu te grăbi nejustificat, nu este genul tău şi nici nu dai rezultate mai bune procedând astfel. Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că nu ai luat în considerare toate datele problemei, că ţi-ai făcut „stereotipuri de comportament”, că uneori stai „cu botul pe labe şi săgeţile în tolbă” în defensivă.

CAPRICORN  Astăzi trebuie să rămâi conservator şi credincios valorilor şi opiniilor tale. Nu este greu, aşa sunt Capricornii, dar răul cel nou poate să îmbrace multe forme seducătoare şi convingătoare! Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Profesional dar şi personal treburile par să meargă ceva mai bine. Dar exista intotdeauna un „dar” eşti mereu fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. De exemplu astăzi te gândeşti cum să faci să cheltuieşti mai puţin. Gândeşte-te mai puţin la bani şi mai mult la oamenii care te iubesc, aşa cum eşti. Aşa cum eşti, nu mai bogat, sau mai puternic.

VĂRSĂTOR    Un termen care pune capăt unei probleme care te obseda. Obsesia nu este constructivă. Astăzi nu-ţi mai face griji, calmează-te şi aşa poţi să faci o analiză corectă: sau la bal, sau la spital!  Iniţiezi un fel de selecţie naturală în jurul tău, în sensul că ceri mult, dar primeşti puţin. Testarea prietenilor şi a colegilor te ţine ocupat toată ziua, aşa că nu ai timp de altceva. Eşti dispus să porţi conversaţii lungi, despre subiecte diverse. În cele mai multe cazuri vorbele stârnesc alte vorbe, confesiunile detaliate determina destainuiri şi mai şi… Dedică ziua celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor apropiaţi.  Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi vor aduce dividende plăcute în viitor.

PEŞTI  Astăzi eşti emotiv şi dai dovadă de timiditate în faţa unei persoane puternice. Încercă să rămâi obiectiv şi să judeci corect situaţia, poate şeful sau soţul (nevasta) au dreptate! Ziua este sub semnul discuţiilor neterminate.  Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus, asta pentru că ai un debit verbal prea mare şi te pierzi în amănunte. În general şi astăzi în special nu este favorabil să-ţi iei nici un angajament pe care, apoi, este greu să-l respecţi. Concentrează-te numai pe treburile de rutină şi nu lăsa să fii deranjat. Mare atenţie la cheltuieli şi la cei care îţi propun astăzi cheltuieli.