Echipare de ultimă generație pentru maternitățile care îngrijesc prematuri

11 maternităţi din România urmează să fie echipate cu 14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV), destinate îngrijirii nou-născuţilor prematuri.

Aceste echipamente nu se găsesc în prezent în nicio maternitate din România şi vor fi donate de Procter&Gamble, în urma campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”, aflată la a treia ediţie. Maternităţile incluse în program îngrijesc un număr mare de copii prematuri şi acoperă întregul teritoriu al României: Bucureşti (Cantacuzino, Polizu, Giuleşti, Municipal), Cluj (Clinicile de Obstretică şi Ginecologie 1 şi 2), Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş. Două aparate au fost deja donate Spitalului Cantacuzino din Bucureşti.

Intenţia organizatorilor a fost influenţată atât de tragediile recente în care au fost implicaţi prematuri, precum şi de numărul mare al acestora, peste 20.000 anual. În România, prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate din decesele neonatale şi reprezintă principala cauză de mortalitate neonatală.

Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie, efect al dezvoltării insuficiente a plămânilor nou-născuţilor şi care necesită folosirea unui sistem de ventilaţie artificială. În timp ce sistemele de ventilaţie convenţională poate afecta plămânii bebeluşilor, HFOV este cea mai eficientă în reducerea complicaţiilor, dar şi a mortalităţii asociate prematurităţii.

Medicii care urmează să lucreze cu aceste echipamente sunt încrezători:

„Va trebui să învăţăm repede să lucrăm cu aceste sisteme, întrucât până acum nu existau la noi în ţară. Prin utilizarea lor ne propunem să creştem rata supravieţuirii cu 0,5-1 % pe an şi să reducem rata complicaţiilor asociate ventilaţiei convenţionale. Avem nevoie nu doar de copii vii, dar şi de copii sănătoşi”, a declarat Adrian Crăciun, medic primar neonatolog, şeful  secţiei de neonatologie a Spitalului Cantacuzino.