Evenimentul Zilei > International > Echipa Biden se va întâlni pentru prima dată cu şefii diplomaţiei chineze
Echipa Biden se va întâlni pentru prima dată cu şefii diplomaţiei chineze

Echipa Biden se va întâlni pentru prima dată cu şefii diplomaţiei chineze

Oficialii politicii externe americane se vor întâlni săptămâna viitoare cu şefii diplomaţiei chineze într-o primă reuniune între cele două mari puteri mondiale aflate în pragul unui nou Război rece - o reuniune pe care o promit "foarte sinceră" - de la alegerea lui Joe Biden.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat miercuri că va face o escală pe 18 martie în Anchorage, Alaska, la întoarcerea din prima sa călătorie în străinătate, în Japonia și Coreea de Sud, tocmai pentru a întări alianțele Statelor Unite față de China.

Antony Blinken, care a numit săptămâna trecută competiția cu Beijingul „cea mai mare provocare geopolitică a secolului XXI” şi căruia i s-a alăturat Jake Sullivan, consilierul de Securitate națională al președintelui Biden, se va întâlni cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi și cu ministrul de Externe Wang Yi.

Pe Twitter, Antony Blinken a spus că vrea să abordeze în special subiectele asupra cărora Washingtonul are „dezacorduri profunde” cu principalul său adversar.

„Aceasta este o oportunitate importantă pentru noi de a vorbi foarte deschis despre numeroasele subiecte îngrijorătoare pe care le avem cu privire la acțiunile și atitudinea Beijingului, care reprezintă o amenințare la adresa securității, prosperității și valorilor Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri”, a explicat el în timpul unei audieri parlamentare.

„Vom vedea, de asemenea, dacă există posibilități de cooperare”, a adăugat el, asigurând în același timp că o continuare a dialogului, după această primă întâlnire, va depinde de posibilul „progres tangibil” pe subiectele divergente.

Ministerul chinez de Externe a confirmat întâlnirea într-un comunicat: aceasta este organizată „la inițiativa Statelor Unite”.

 

Cele două țări s-au confruntat în ultimele luni pe aproape toate subiectele: gestionarea coronavirusului, comerțul, rolul Beijingului în Marea Chinei de Sud, drepturile omului – Statele Unite acuză China că a comis un „genocid” împotriva musulmanilor uiguri și că privează Hong Kong-ul de autonomia și democrația sa.

Ultima întâlnire bilaterală datează din iunie, în timpul președinției lui Donald Trump, când secretarul de stat din acea vreme, Mike Pompeo, a ținut o întâlnire de criză în Hawai cu Yang Jiechi, care nu a permis calmarea tensiunilor.

Duoul Trump-Pompeo se angajase într-o confruntare totală asemănătoare unui nou Război rece cu gigantul asiatic. Rezultatul: o criză fără precedent de la stabilirea relațiilor bilaterale în anii ’70.

Antony Blinken a recunoscut că fostul președinte republican a avut dreptate să fie ferm. Dar noua echipă democrată precizează că vrea să coordoneze mai mult răspunsul Washingtonului cu aliații săi și, de asemenea, să reînnoiască dialogul cu China privind „provocările” planetare, cum ar fi pandemia sau clima.

„China este singura țară cu puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică capabilă să submineze serios sistemul internațional stabil și deschis, toate regulile, valorile și relațiile care fac lumea așa cum vrem să fie”, a spus el a spus într-un discurs săptămâna trecută.

El a promis că relațiile cu Beijingul ar fi un amestec de „concurență atunci când este sănătoasă”, „colaborare atunci când este posibil” și „antagonism atunci când este necesar”.

Semn al disponibilității sale de a se adresa chinezilor cu sprijinul aliaților Statelor Unite, Antony Blinken va călători chiar înainte de această întâlnire la Tokyo și Seul în compania ministrului american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat, miercuri, Departamentul de Stat.

Va fi prima călătorie în străinătate pentru amândoi – șeful Pentagonului va vizita și India.

Aceste călătorii vor avea loc în urma summitului virtual programat vineri între președintele Biden și liderii Japoniei, Australiei și Indiei, prima întâlnire la acest nivel a „Quadului”, o alianță în creștere dedicată contracarării puterii tot mai mari a Chinei în Asia.

Strategia americană față de Coreea de Nord, care este în prezent revizuită de Joe Biden, va fi, de asemenea, în centrul discuțiilor.

Traducere: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: