Elena Băsescu, Gigi Becali, C.V.Tudor se vor aşeza astăzi, pentru prima oară, în băncile din aula Parlamentului European, alături de Monica Macovei, Theodor Stolojan sau Renate Weber, Adina Vălean şi Adrian Severin.
Astăzi are loc ceremonia de inaugurare a Parlamentului European, ales în scrutinul din iunie, la începutul şedinţei urmând să fie intonat imnul UE, Odă Bucuriei. De departe, cei trei fac din delegaţia României una extrem de "exotică", astfel încât aceasta ar putea beneficia de o publicitate de care nu a avut parte până acum, însă nu la nivelul iniţiativelor serioase şi de impact, cât la nivelul discursurilor de culoare.
Pentru prima oară, delegaţia română este alcătuită dintre-o alăturare neobişnuită de lideri cu experienţă, care se află deja la al doilea mandat, sau au un trecut politic relevant pe plan intern, şi politicieni care fie sunt certaţi cu legea, fie atacau până mai ieri însăşi ideea de Parlament European.
Promisiunile din campanie
Grupul PD-L, membru al familiei popularilor europeni, a reuşit performanţa de a reuni toţi oamenii preşedintelui, mergând până la membrii familiei prezidenţiale-fiica cea mică a lui Traian Băsescu va face echipă cu fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, ambele aflându-se pentru prima oară în ipostaza de europarlamentar. La fel, fostul consilier prezidenţial Cristian Preda şi jurnalistul Traian Ungureanu. Dintre "promisiunile" făcute în campanie de Elena Băsescu, celebră rămâne aceea de a vota în favoarea legalizări drogurilor uşoare.
Debutul acesteia în PE are loc în contextul în care, pe plan intern, cea mai activă susţinătoare a ei, Monica Iacob Ridzi, este implicată într-un mare scandal, fiind acuzată de delapidare şi abuz în serviciu împotriva interesului public, pentru organizarea concertelor de 2 mai, la care una dintre vedete a fost chiar EBA.
Gigi Becali este ales pentru prima oară într-o funcţie de demnitate publică, după ce a pierdut un loc în Parlamentul naţional, într-unul din colegiile uninominale din sectorul 5 al Capitalei. Înainte de alegeri, Becali a făcut şi el "o promisiune"- aceea de a povesti la Strasbourg cum a fost "hărţuit" de justiţia română, incident care, de altfel, a constituit cea mai bună "campanie electorală" pentru el şi l-a adus în PE.
Ceremonia de învestire a celor 736 de europarlamentari, dintre care 33 de români, are loc la Strasbourg, fiind urmată de un concert de muzică clasică.
Aproape jumătate dintre aleşi sunt noi în legislativul european. Cel mai tânăr europarlamentar este Emilie Turunen din Danemarca, care are doar 25 de ani, iar cel mai vârstinc este un fost premier italian, Ciriaco de Mita de 81 de ani.Noul Parlament European are şi o proporţie mare de femei, peste 35 la sută. Malta este singura ţară membră UE care nu a trimis nicio femeie în Parlamentul European.
Preşedintele PE, un polonez
Alegerea viitorului preşedinte al Parlamentului, care îi va succede conservatorului german Hans-Gert Poettering, urmează să aibă loc mâine la Strasbourg. Potrivit Mediafax, conservatorii şi socialiştii au ajuns la un acord cu privire la împărţirea preşedinţiei Parlamentului European pentru următorii cinci ani. Viitorul preşedinte urmează să fie, pentru prima oară, un eurodeputat din Europa de Est, polonezul Jerzy Buzek.
Ştire publicată la ora 10:10 şi actualizată la ora 11:20
CITIŢI ŞI:
Ei sunt cei 33 de europarlamentari aleşi de români
Eurodeputaţii, cei mai bogaţi demnitari Becali: „La Strasbourg, o să stau cu tine, jigodie!”