În realitate, magazinul cu pricina, SocialXChange, are o destinație cu totul și cu totul specială. Aici își găsesc de lucru, în schimbul unor puncte de pe urma cărora se pot alege cu tot felul de produse, asistații sociali din Sectorul 6 al Capitalei. O inițiativă a Primăriei de Sector care face din proiectul respectiv unul unic în Capitală.

Deschis în urmă cu patru ani la inițiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din cadrul Primăriei Sector 6 București, magazinul caritabil SocialXChange din Calea Crângași se bucură deja de prestigiul unui market special. Beneficiarii sunt toți în păr asistați sociali. Fie că au drept din muncă, dar, din diferite motive, se descurcă destul de greu cu banii și au probleme în a-și întreține familia, fie sunt afectați de un handicap sau altul care le-a răpit dreptul la o viață normală, toți și-au găsit un prieten de nădejde în SocialXChange-ul din imediata vecinătate a teatrului Opera Comică, de sub Podul Grand. Produsele așezate cuminți pe rafturile ineditului magazin provin, absolut toate, din donații.

La cei 38 de ani ai săi, Ana Georgiana Căpușan, din București, are toate motivele să se considere o privilegiată a destinului. Același destin care, în urmă cu doi ani, i-a jucat feste și a lăsat-o, cu doi copii atârnați de poala fustei, fără reazămul unui stâlp al familiei.

Pentru a putea pleca acasă cu traista plină la sfârșitul unei zile de muncă petrecută între zidurile magazinului, femeia trăbăluiește fie la igienizarea marketului, fie la sortarea produselor sau împachetarea lor. Nu se dă în lături nici de la călcatul rufelor, spălatul sau triatul lor.

Când handicapul din naștere nu mai este un obstacol

Manea Victoria are un handicap din naștere care o împiedică să ducă o viață normală. Nu poate să muncească așa cum și-ar dori. Cel mai mic efort pentru ea presupune un adevărat chin. A intrat în baza de date a DGASPC Sector 6 cu ani în urmă. De doi ani, de când a aflat de existența magazinului din Crângași, lucrurile s-au simplificat foarte mult pentru Victoria.

Puncte și pentru donatori

Sistemul cu puncte a fost gândit, pe o parte, pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiași, cu copii, cu venituri mici sau cu handicap, motiv pentru care nu își găsesc de lucru, dar se aplică și în cazul donatorilor. E, dacă vreți, modul nostru de a-i atrage în proiect. Le oferim ceva la schimb, rentabil, pentru că fără ajutorul donatorilor nu putem ființa. Fiecare dintre cei care donează, profită de pe urma acestor puncte, mărturisește Laura Bârleanu, inspector în cadrul DGASPC Sector 6.

Produse mai ieftine decât oriunde

Sistemul de punctare al produselor diferă de la obiect la obiect, funcție de valoarea sa de pe piață. „O carte este un punct, o jucărie, un punct, o mașină de spălat se ridică la 60 de puncte, un cuptor cu microunde face și el 50 de puncte, valoare pe care o are și un pătuț pentru copii, un cărucior pentru bebe ajunge la 20 de puncte. „Cât despre mâncare ea este mai ieftină decât oriunde. Ulei, de pildă, face 2 puncte, făina, un punct, mălaiul, un punct, bulionul, un punct. Toate au fost gândite pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutorul semenilor pentru a-și face viața mai ușoară”, conchide Laura Bârleanu.

 

Te-ar putea interesa și: