Evenimentul Zilei > Actualitate > E strigător la cer. Ger de crapă pietrele în spitalele noastre. Pacienții sunt mutați să nu moară de frig
E strigător la cer. Ger de crapă pietrele în spitalele noastre. Pacienții sunt mutați să nu moară de frig

E strigător la cer. Ger de crapă pietrele în spitalele noastre. Pacienții sunt mutați să nu moară de frig

Pacienții COVID din spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași sunt transferați în această noapte spre alte unități sanitare.

Măsura a fost luată deoarece în saloanele unității medicale nu este căldură, iar pacienții și cadrele medicale tremură de frig. Instalația de căldură a spitalului mobil nu funcționează la parametrii necesari pentru a acoperi toate nevoile. Drept urmare, ca urmare a temperaturilor scăzute din aceste zile, autoritățile au dispus o evacuare a pacienților din spital către alte unități din Iași.

În spital au mai rămas doar 19 pacienți care au forme destul de severe ale bolii. Și se prefigurează că alți șapte dintre ei să fie transferați către Spitalul de Boli Infecţioase şi alte spitale suport. La Lețcani, în unitatea modulară vor mai rămâne 12 pacienți dintre cei cu forme foarte grave de COVID.

Situația a fost explicate pentru publicația BZI, de șeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi. Potrivit spuselor sale, echipa tehnică ce trebuie să se ocupe de instalația de încălzire nu a găsit nici o soluție pentru a remedia situația frigului din containerele – salon.

„Instalaţia de căldură a spitalului de la Leţcani este una inadecvată pentru temperaturile de la noi. Având în vedere că în cursul nopţilor următoare temperaturile vor scădea sub zero grade, trebuie să căutăm soluţii pentru a preveni o astfel de situaţie. În momentul de faţă, firma angajată de compania Euronest este acolo şi au găsit soluţii pentru rezolvarea problemei. Noi ne pregătim însă şi cu soluţii alternative în cazul în care soluţiile propuse sau aplicate de firma nu vor da rezultate, să avem şi o soluţie de rezervă pentru a evita situaţia în care pacienţii să fie expuşi la hipotermie”, a transmis dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, conform sursei citate.

Sursa foto: EVZ

Alternativa la spitalul modular

Potrivit spuselor sale, dacă situația nu va fi remediată rapid, soluția este de a amenaja paturi de terapie intensivă în celelalte spitale din Iași. Dacă se va ajunge la o astfel de situație, va apărea o nouă problemă, a personalului medical.

„Back Up-ul este să creăm o serie de paturi ATI în spaţiile din celelalte spitale, în saloanele care nu sunt de ATI dar care au guri de oxigen şi care pot duce un ventilator. Dificultatea constă în faptul că împrăştiem pacienţii în mai multe saloane şi necesarul de personal va fi mai mare. Încercam să găsim o soluţie şi pentru asta. Avem asigurare în proporţie de peste 90 la sută din partea firmei tehnice care se ocupă că are soluţii pentru rezolvarea problemei de acolo, dar de pregătit trebuie să fim pregătiţi”, a mai spus Vasile Cepoi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.