Evenimentul Zilei > Social > E oficial: Klaus Iohannis a semnat! Decizia se aplică pentru milioane de români
E oficial: Klaus Iohannis a semnat! Decizia se aplică pentru milioane de români

E oficial: Klaus Iohannis a semnat! Decizia se aplică pentru milioane de români

Proiectul legislativ adoptat, în urmă cu patru săptămâni, de către Camera Deputaților, care prevedea posibilitatea transmiterii la cerere a talonului de pensie în format electronic, de către Casa Națională de Pensii Publice, a fost promulgat, joi, 11 noiembrie, de către președintele Klaus Iohannis. Astfel, taloanele mov, adică acele cupoane de pensie pe care trebuie să le primească cei care au optat să-și încaseze drepturile prin bancă, vor putea să ajungă la vârstnici în format electronic.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 noiembrie 2021, următoarele decrete: Decret privind promulgarea Legii privind completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 294/28.06.2021); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 112 din Legea educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 129/22.03.2021)”, se arată pe site-ul prezidențial.

Modificările aduse legii nr. 263/2010 au fost anunțate în primăvara anului 2021 de către fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru, din Guvernul condus de fostul președinte PNL, Ludovic Orban.

Pensionarii pot primi talonul de pensie în format electronic

Legea promulgată joi vine în completarea art. 109 din Legea nr. 263/2010. Potrivit completării pe care o aduce, pensionarii cărora li se achită sumele de bani în cont curent sau în cont de card pot să solicite Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) să transmite talonul mov în format electronic.

În acest sens, vârstnicii trebuie să completeze o solicitare adresată către CNPP. Legea promulgată stabilește că documentul trebuie transmis începând cu luna ce succedă înregistrarea cererii, într-un interval de maximum 48 de ore de la efectuarea plății în contul curent sau contul de card. Talonul mov va putea fi trimis, astfel, în format electronic pe adresa de e-mail a persoanei sau în contul online deschis pe portalul CNPP.

Vârstnicii vor beneficia de aceleași servicii 

„Documentul de informare (…), în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice”, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis. Prin urmare, modificările aduse talonului de pensie, adică emiterea sa în format electronic, nu va afecta relația dintre pensionar și autoritățile statului român, acestea fiind obligate să furnizeze informații sau servicii indiferent de formatul talonului de pensie.

Talonul de pensie în format electronic va prevedea toate datele de identificare identificabile și pe talonul de pensie în format fizic. „Casa Naţională de Pensii Publice arhivează documentele de informare cu privire la sumele plătite transmise în format electronic, în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, în condiţiile tehnice stabilite de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică”, se mai arată în lege.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.