Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, circa 400 de dosare ale unor condamnați vor fi trimise spre rejudecare instanțelor de judecată, în vederea întreruperii executării pedepsei.
Numărul persoanelor aflate în prezent în executarea unor sancţiuni privative de libertate care ar putea beneficia de dispoziţiile legii penale mai favorabile, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, este de circa 400. În legătură cu acest fapt, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis că, în conformitate cu H.G. nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi O.U.G. 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor unităţilor penitenciare s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Acestea au avut sarcina de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.
Astfel, până la data de 30 ianuarie 2014, comisiile au analizat un număr de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate.
Urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate, pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri. „Înaintăm această cifră sub rezerva că, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale.”, se precizează în comunicatul ANP.