Evenimentul Zilei > Social > E oficial! Cine trebuie să se vaccineze cu a patra doză de vaccin. Se modifică schema de vaccinare pentru acești pacienți
E oficial! Cine trebuie să se vaccineze cu a patra doză de vaccin. Se modifică schema de vaccinare pentru acești pacienți

E oficial! Cine trebuie să se vaccineze cu a patra doză de vaccin. Se modifică schema de vaccinare pentru acești pacienți

Lista categoriilor de pacienți pentru care se va recomanda vaccinarea în primă fază cu trei doze de ser imunizator și ulterior cu un rapel a fost definitivată. Recomandarea este aprobată doar pentru vaccinurile dezvoltate pe bază de ARN mesager, adică în cazul serurilor dezvoltate de companiile BioNTech Pfizer și Moderna, potrivit președintelui Comitetului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Căror pacienți li se recomandă vaccinarea cu trei doze de ser 

Medicul Valeriu Gheorghiță a transmis că pacienții care vor primi recomandarea unei scheme de vaccinare care să cuprindă, inițial, trei doze de vaccin sunt: pacienții cu transplant în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici cu cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, persoanele cu imunodeficiență dobândită, cu infecție HIV sau în stadiul SIDA, alți pacienți care beneficiază de tratamente ce reduc răspunsul imun al organismului – tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, precum și pacienții cu imunodeficiențe congenitale.

„În această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (…)

Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Când va fi administrat rapelul sau a patra doză de vaccin

Potrivit președintelui campaniei naționale de vaccinare, categoriile de pacienți cărora li se recomandă modificarea schemei de vaccinare, li se va propune, de asemenea, și imunizarea cu un nou rapel, adică cu a patra doză de ser imunizator.

„Foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Cu o zi în urmă, medicul militar a precizat că Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat administrarea unui rapel în cazul serurilor imunizatoare dezvoltate pe bază de ARN mesager, adică cele lansate de companiile BioNTech Pfizer și Moderna.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: