E jale! Zeci de mii de români riscă să-și piardă casele! Nu mai pot plăti

E jale! Zeci de mii de români riscă să-și piardă casele! Nu mai pot plăti Sursa foto: EVZ

Pandemia face ravagii în economia românească, iar zeci de mii de oameni au ajuns într-o situaţie disperată.

Potrivit declaraţiilor făcute de Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), un număr de 47.212 împrumutaţi au solicitat amânarea plăţii ratelor pentru creditele Prima Casă. Aşadar, aproximativ 50.000 de oameni au cerut amânare la plată Potrivit declaraţiilor făcute de Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), un număr de 47.212 împrumutaţi au solicitat amânarea plăţii ratelor pentru creditele Prima Casă.

Până acum au fost acordate peste 300.000 de credite Prima Casă, iar rata de default este de 0,19%

„În ultimii zece ani, trei din patru credite acordate de băncile din România au fost credite Prima Casă. La ora actuală, 47.212 titulari de credit dintre cei peste 300.000 de finanţaţi prin acest program au solicitat amânare la plata ratelor, spune de Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Programul „Noua Casă”, credite de 154 milioane lei în prima lună

A trecut o lună de zile de la lansarea programului „Noua Casă”, înlocuitorul celebrului „Prima Casă”, iar până acum acesta se dovedeşte un real succes, afirmă Dumitru Nancu, directorul general al Fondului de Garantare.

La o lună de la lansare, prin programul „Noua Casă” s-au acordat deja credite în valoare de 154 de milioane de lei, a declarat, marţi, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii).

Ne puteți urmări și pe Google News

„O măsură care şi-a dovedit rolul anticiclic în economie este programul „Prima Casă”, care a început în 2009. Acum s-a transformat, în funcţie şi de nevoile cetăţenilor, dar şi pe baza studiilor făcute de Guvern, în „Noua Casă”. Din anul 2009 şi până în prezent 300.000 de români şi-au achiziţionat o locuinţă prin programul „Prima Casă”, respectiv „Noua Casă”. De la 18 septembrie 2020 până în prezent s-au acordat prin „Noua Casă” 1.400 de credite în valoare de 154 milioane de lei, ceea ce într-o lună de zile spunem noi că este foarte mult”, a apreciat Nancu, într-o videoconferinţă organizată de Grupul Bursa.

Care sunt condiţiile programului „Noua Casă”?

Prin programul „Noua Casă” se acordă două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

Avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro, inclusiv. Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate, informează Capital.