Evenimentul Zilei > Social > E interzis în România din acest weekend! Nu mai ai voie să te opui. Iei amenzi usturătoare
E interzis în România din acest weekend! Nu mai ai voie să te opui. Iei amenzi usturătoare

E interzis în România din acest weekend! Nu mai ai voie să te opui. Iei amenzi usturătoare

Pe data de 3 iulie a intrat în vigoare legea care le permite proaspetelor mămici să alăpteze în public. Cei ce se opun vor primi sancțiuni consistente.

Sâmbătă, 3 iulie, a intrat în vigoare legea alăptatului în public. Astfel, proaspetele mămici pot să își alăpteze pruncii în public, iar cei care se opun vor primi amenzi de până la 2,000 de lei.

Potrivit proiectului, constituie contravenţii: evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil; interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil; refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Femeile pot alăpta în public. Ce amenzi riscă cei care se opun

Contravenţiile prevăzute de proiectul de lege se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.

În urmă cu o lună, Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat de Camera Deputaților cu 279 de voturi „pentru”şi o abţinere.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind alăptarea în spaţiile publice, informează Administraţia Prezidenţială.

Legea a fost publicată joi, 1 iulie, în monitorul oficial.

„Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacţiile discriminatorii ale unora”, spunea, la momentul adoptării, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: