Evenimentul Zilei > Actualitate > E înfiorător ce s-a găsit în rețeaua de apă! Un microb care se hrănește cu creierul uman
E înfiorător ce s-a găsit în rețeaua de apă! Un microb care se hrănește cu creierul uman

E înfiorător ce s-a găsit în rețeaua de apă! Un microb care se hrănește cu creierul uman

O amibă ucigașă, care se hrănește cu creierul uman, a fost descoperită în rețeaua de alimentare cu apă a unui oraș.
 Experții în sănătate spun că amiba  afectează oamenii atunci când apa contaminată intră în organism. Se poate deplasa la creier și poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de  meningoencefalita amoebica, o boală rară, dar foarte letală, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor.

Drept urmare, locuitorilor din Brazoria și din zonele apropiate li s-a interzis să bea sau să folosească în orice alt fel apă de la robinet, din cauza microbului care provoacă o variantă foarte rară de encefalită. Această boală progresează foarte rapid, omorând persoana infectată într-o săptămână. Experții în sănătate spun că aceasta afectează oamenii atunci când apa contaminată ajunge în nas. Riscul cel mai mare de infectare este în lunile iulie, august și septembrie.

Drept urmare, autoritățile  au curățat temeinic sistemul de distribuție în acea zonă. Ulterior, după mai multe teste, au ridicat sâmbătă restricția pentru mai multe cartiere, cu excepția lacului Jackson, Texas.

Amiba, cunoscută sub numele de naegleria fowleri, este prezentă încă rețeaua de apă care alimentează 58.000 de persoane.

Naegleria fowleri trăieşte în ape calde şi nu se transmite de la om la om. Mai mult, o persoană poate să facă si baie într-o apă infectată cu aceasta amoeba (amibă) şi să nu păţească nimic. Amiba care se hrănește cu creierul uman a fost descoperită în 1962. De atunci, 145 de oameni au fost infectați în Statele Unite. Doar patru au supraviețuit, fiecare caz fiind considerat un miracol medical.
În ciuda faptului că au fost înregistrate doar câteva sute de morţi în ultimele decenii, cercetatorii sunt ingrijorati. Ultima victimă a amoebei a fost Fabrizio Stabile, din New Jersey, SUA, în vârstă de 29 de ani. Tânărului i s-a făcut rau în timp ce tundea iarba şi a ajuns la spital cu migrene îngrozitoare. La o săptămână a murit, cu diagnosticul de meningoencefalita amoebica primară, informează independent.
Naegleria fowleri devine foarte periculoasă, spun experții, atunci când apa intră pe nas şi se prinde de mucoasa din interiorul cavităţii nazale.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.