DVD-ul viitorului e Sony

Firma Sony a câştigat războiul formatelor DVD cu Toshiba. Blu-ray, produs de Sony, are cele mai mari şanse să devină standardul mondial în materie, în detrimentul HD-DVD, inventat de Toshiba.

Bluray, produs de Sony, are cele mai mari şanse să devină standardul mondial în materie, în detrimentul marelui său rival, HDDVD, inventat de Toshiba, relatează AFP. Analiştii au apreciat că HD-DVD este „mort şi îngropat“ imediat după ce studiourile Warner Brothers, care vând cele mai multe filme pe suport DVD în Statele Unite, au anunţat în luna ianuarie că nu vor mai utiliza decât formatul Blu-ray.

Toshiba a primit lovitura de graţie vineri, când gigantul retailului american, Wal-Mart, a ales tot Blu-ray, alăturându-se astfel taberei din care mai fac parte lanţul de distribuţie Best Buy şi studiourile 20th Century Fox, Metro-Goldwin- Mayer, Disney şi Lionsgate. Formatul HD-DVD, produs cu costuri mai mici decât Blu-ray, dar cu o capacitate relativ redusă, este utilizat în prezent de companiile Intel, Microsoft, de studiourile Universal şi de mai mulţi producători de produse electronice din China.

HD-DVD a fost conceput de către Toshiba cu ajutorul NEC, în timp ce pentru realizarea Blu-ray, Sony a beneficiat şi de aportul Matsushita (marcă Panasonic) şi Sharp. Se retrage Toshiba? Susţinerea studiourilor de la Hollywood s-a dovedit decisivă pentru succesul Blue-ray, formatul în care sunt comercializate pe disc aproximativ 70% dintre filmele americane. Toshiba are acum două posibilităţi: fie să retragă HD-DVD, fie să lanseze pe piaţa de profil DVD playere compatibile atât cu formatul său, cât şi cu Blu-ray, susţine Yuichi Ishida, analist la Mizuho Investors Securities. „Din motive de rentabilitate, grupul Toshiba trebuie să decidă să se retragă“, opinează Ishida.

Potrivit unei surse familiarizate cu subiectul formatelor DVD, citată de AFP sub protecţia anonimatului, Toshiba ia în calcul posibilitatea retragerii totale de pe piaţă a HD-DVD. Actualul război al formatelor DVD este comparabil cu acela al formatelor pentru casete video, din anii ’70-’80. Formatul VHS, lansat de JVC, s-a impus în cele din urmă în faţa Betamax, preferat de Sony.