Dușmanul ascuns pe care toată lumea îl are în casă. Este greu de anihilat și creează mari probleme de sănătate

Dușmanul ascuns pe care toată lumea îl are în casă. Este greu de anihilat și creează mari probleme de sănătate sursa: arhivă EVZ

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii arată efecte mult mai nocive decât se știa până acum ale unui dușman care se află prezent peste tot în atmosferă.

Un studiu ce a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea Northwestern din Statele Unite ale Americii (SUA), care se ocupă cu studierea particulelor de praf, a arătat că praful nu constă din particule moarte, așa cum se credea anterior. S-a dovedit că praful poate fi o masă de microorganisme vii și reprezintă un pericol mai grav pentru sănătate decât se știa.

Studiul care arată că praful este extrem de nociv pentru sănătate

„Se crede că totul din ce este alcătuit praful este mort. Dar, de fapt, nu este așa. Există organisme care trăiesc în el. Praful este ultimul refugiu pentru tot ceea ce circulă în aer”, a spus autorul principal al lucrării, doctorul.Erica Hartman.

După cum a explicat omul de știință, împreună cu colegii săi, a reușit să descopere un pericol nou și mai semnificativ al prafului pentru sănătate. Este vorba despre capacitatea microbilor care trăiesc în praf de a se modifica sub influența componentelor antibacteriene ale diferitelor produse de curățare. Utilizarea soluțiilor antibacteriene pentru combaterea prafului și murdăriei poate contribui la dezvoltarea infecțiilor rezistente la antibiotice, spun oamenii de știință.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul studiului, cercetătorii au colectat câteva zeci de probe de praf din săli de sport, acolo unde se folosesc soluții antibacteriene. După ce au studiat compoziția genetică a bacteriilor prezente în praf, cercetătorii au constatat că praful, viu din cauza numeroaselor microorganisme care trăiesc în el, are și proprietatea de a acumula o cantitate mare de compus chimic triclosan.

Triclosanul a fost interzis în America în urmă cu 4 ani

Potrivit experților, cu cât este mai mare nivelul de triclosan în praf, cu atât mai mulți markeri genetici indicau rezistența la antibiotice. În anul 2017, triclosanul a fost interzis în America pentru utilizarea în produsele de curățare și igienă, după ce oamenii de știință au descoperit o serie de efecte periculoase asupra sănătății.

Pentru a combate praful viu, este mai bine să nu folosiți soluții antibacteriene, în special în spații închise. În caz contrar, există un pericol grav ca în vecinătatea oamenilor să înceapă să se dezvolte o microfloră rezistentă la efectele medicamentelor grave. În Statele Unite, aproximativ 25.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.