Durerile schimba creierul

Prin actiunea lor asupra regiunilor cerebrale, iiimpiedica pe oameni sa se concentreze.

Durerile de cap repetate sau problemele coloanei vertebrale si ale spatelui pot influenta semnificativ puterea de concentrare. Un studiu recent al cercetatorilor germani arata ca o persoana care simte durere isi aduce aminte diferite obiecte sau imagini mult mai greu.

Explicatia ar fi ca stimulul durere actioneaza asupra unei regiuni a creierului care inhiba zona cerebrala responsabila cu concentrarea, atentia si memorarea, spun cercetatorii, citati de publicatia „HealthDay News”.

Imagini recunoscute cu dificultate

Durerea stimuleaza o regiune a creierului denumita complexul occipital lateral, inhiband capacitatea unei persoane de a se concentra si de a recunoaste in mod corect imagini, arata studiul cercetatorilor germani de la Universitatea Medicala Centrala Hamburg-Eppendorf.

Oamenii de stiinta le-au cerut voluntarilor sa deosebeasca diferite imagini. In plus, voluntarii au fost testati pentru a se vedea cate imagini isi aduc aminte. In timpul testelor, voluntarilor li se producea durere cu ajutorul unei raze laser.

Testul cu RMN (rezonanta magnetica) a identificat complexul occipital lateral ca fiind regiunea creierului implicata atat in activitatile de memorare, cat si in controlul durerii. De asemenea, aceasta regiune are rol in procesarea imaginilor.

Expertii au mai descoperit o regiune a creierului responsabila cu durerea, denumita cortexul anterior rostral (partea din fata a creierului). Aceasta regiune a fost si ea stimulata in timpul testelor. Concluzia studiului a fost ca aceasta a doua regiune interfereaza cu prima (complexul occipital lateral) atunci cand oamenii simt o durere.

MECANISME

Celelalte activitati trec in plan secund

Durerea obliga creierul sa treaca  pe locul doi toate celelalte activitati, explica specialistii. „Este un stimul care informeaza creierul ca exista o problema la nivelul organismului care ar putea fi urmata de leziuni. Pentru organism, prioritar este sa se conserve”, explica medicul Radu Braga, cercetator in neurostiinte. 

Pe de alta parte, creierul are capacitatea de a ignora orice durere care se repeta la intervale regulate, cum ar fi cazul durerilor resimtite de catre persoanele cu afectiuni ale coloanei. „Durerea aparuta in mod frecvent creeaza in creier mecanisme de adaptare si modificari vizavi de perceptia durerii”, adauga specialistul in neurostiinte.