După achitările în masă pentru lotul de vameși, cel puțin de la Otopeni, statul trebuie să le plătească acestora salariile pe opt ani, timp în care au fost judecați. Motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești nu este încă gata. EVZ a aflat povestea unuia dintre vameșii care au fost reținuți și judecați timp de opt ani în dosarul mitei de la vama Otopeni.
Descinderi cu mascați, sur volări cu elicopterul, luni întregi de filaje, ofițeri sub acoperire, dosare stufoase și, nu în ultimul rând, interceptări spumoase în ceea ce s-a vrut a fi cel mai răsunător dosar de corupție din vămi și frontiere. Imaginile în care procurorii și polițiștii mascați au descins dimineți întregi în vămile de la Otopeni, Moravița, Albița, Siret și Naidăș, ridicând în cătușe zeci de lucrători vamali, sunt de neuitat.
Suferința unui vameș
Povestea descinderilor de la Vama Otopeni a ,,debutat’’ pe 20 septembrie 2006. Procurorii anticorupție au săltat, atunci, 15% din personalul Vămii Otopeni. Practic, 18 din cei 120 de lucrători au fost duși la sediul DNA, suspectați de repetate fapte de luare de mită în cadru organizat și de trafic de influență. În decembrie 2007, au fost trimiși în judecată 21 de vameși din ,,lotul Otopeni’’,unul dintre ei murind în timpul judecății.
„Eu am stat în arest doar 24 de ore. Dar psihic, am fost afectați toți cei implicați. Unul dintre colegi, de supărare, s-a îmbolnăvit de cancer. Mi-a zis chiar pe patul de moarte că nu mai poate rezista așa. Îl chema Viorel Dinescu și, în 2010, când l-am dus la groapă, avea 54 de ani.A fost o tragedie!. Mulți dintre noi suntem operați. Nu mai suntem nici unul sănătos. Unii șiau pus stent, alții au făcut diabet. Eu mi-am scos fierea, iar o colegă are probleme și mai mari cu inima”, a povestit Gabriel Iancu. Vameșul ne-a mărturisit că, spre norocul lui, a fost ajutat și sprijinit de familie. Are doi copii- unul de 22 și altul de 11 ani.
„Am fost demonizați!”
Acuzat că a încasat câte 10 lei la fiecare act vamal încheiat, Iancu mărturisește: „Problema este că noi am fost demonizați când au început acțiunile”. A fost acuzat de 445 de acte materiale, adică tot atâtea declarații vamalela care ar fi băgat în buzunar câte 10 lei: „Nu am fost înregistrat, nu au existat dovezi împotriva mea. Au fost doi denunțători care au declarat că mi-ar fi dat mie bani. M-am îndreptat în proces împotriva acestora și procurorul i-a amendat administrativ: pe unul cu 750 sau 800 de lei, și pe altul cu 250 de lei. DNA este o instituție solidă. Eu nu am acuzat instituția, dar spun că se mai pot întâmpla și erori judiciare și nu e normal ca un proces să dureze opt sau nouă ani. Nu consider că s-a tras de timp pentru că noi am mers la fiecare termen de judecatăm, dar și termenele între instanțe durează și știm și că judecătorii sunt suprasolicitați de dosare”, este de părere Gabriel Iancu.
Lotul Otopeni
Vameșii achitați recent au fost acuzați că, între decembrie 2005 - septembrie 2006 ar fi săvârșit 8.121 de fapte de corupție - luare de mită și primire de foloase necuvenite- pentru care ar fi încasat 81.470 de lei, a informat DNA. În rechizitoriu se preciza că, în cadrul Biroului Vamal Otopeni, „darea și luarea de mită nu numai că deveniseră obicei, dar au căpătat caracterul unor acțiuni firești, cotidiene”. Curtea de Apel Ploiești i-a achitat, recent pe cei 20 de vameș i din lotul Otopeni. La un simplu calcul, aceștia ar trebui să încaseze salarii cumulate pentru opt ani, cel puțin 900.000 de euro raportat la salariul mediu al unui vameș.
Se vor întoarce la muncă
Cheltuielile de judecată vor fi plătite de Statul Român. „În scurt timp, toți cei 20 de inculpați se vor întoarce la muncă și vor primi salariile pe toți cei opt ani în care au fost suspendați cât au fost judecați”, a precizat, pentru EVZ, Vasile Lincu de la sindicatul „Pro Lex”. Numai pentru Vama Otopeni, potrivit ultimei file din dosar, pentru faza de urmărire penală DNA a cheltuit suma de 40.000 de mii de lei, susține unul dintre vameșii achitați din lotul Otopeni. După calculele acestuia, făcute pe motiv că intenționează să continue acțiunile în instanță, cheltuielile DNA cumulate cu cele de judecată ar fi ajuns la cifra de 80.000 de mii de lei, neluând în calcul ultimele două instanțe.
Vor despăgubiri morale și materiale
Mai mult, vameșii acuzați de 8.121 de fapte de corupție pot acționa statul în judecată și să ceară plata unor prejudicii morale și materiale. După ce a aflat decizia instanței, un alt vameș, Ioan Istvan, a declarat, că ar trebui să primească 45.000 de euro, salariile pe cei opt ani în care a fost judecat. Dacă „Lotul Otopeni” a fost achitat, celelalte dosare de corupție, cu excepția cazului de la Siretunde, în luna marte a.c., s-au dat sentințe definitive, trenează, de ani buni, pe rolul instanțelor.
DOSARUL ALBIȚA
21 februarie 2011. 53 de polițiști de frontieră, între care șeful sectorului Albița al Poliției de Frontieră, comisarșef Daniel Corban, precum și patru șefi de tură au fost ridicați în urma descinderilor din punctul vamal din Vaslui. Anchetatorii spun că, „banii ceruți de polițiștii de frontieră oscilau între 10 și 100 euro, respectiv 50 și 200 lei, iar beneficiile materiale rezultate în urma desfășurării activităților infracționale de corupție, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare tură de serviciu, variază între 100 și 1.000 de lei”.
Aceștia fuseseră monitorizați de anchetatori timp de câteva luni, în Vama Albița fiind instalate, inclusiv în cabinele vameșilor, calculatoare noi, care au fost ridicate pentru probe. „Niciunul dintre polițiștii de frontieră nu este condamnat la Albița până în prezent. A fost o acțiune pompieristică, au fost aduși cu elicopterele sute de polițiști de frontieră. Iar la vameși nici nu au intrat în cabină să le facă percheziții. Niciun polițist nu trebuie să perceapă nici o taxă la intrarea sau la ieșirea din țară, însă a fost o acțiune fără rezultate”, a declarat, Iulian Surugiu, de la Sindicatul Național al Polițiștilor. Dosarele din vama Albița se află pe rolul instanțelor la Tribunalul Vaslui și Curtea de Apel Iași.
DOSARUL MORAVIȚA, NAIDĂ Ș, FOENI ȘI DETA
1 februarie 2014. Două achitări, opt condamnări cu executare și pedepse cu suspendare. Acesta este bilanțul descinderilor din 2011, în dosarul de corupție din Vama Moravița. Decizia Curții de Apel Timișoara nu este însă definitivă. În acest dosar au fost judecați 66 de inculpați- polițiști de frontieră, vameși, un fost consilier local din Deta, fiul fostului senator PSD Viorel Matei și fostul șef al postului de Poliție din comuna Moravița. În 2011, procurorii DNA au trimis în judecată 69 de ofițeri, agenți de poliție de frontieră și vameși, din care 38 în arest preventiv, de la punctele de trecere a frontierei Moravița și Foeni și Sectorul PF Deta, acuzați că au luat mită peste 82.000 de euro pentru înlesnirea traficului de țigări din Serbia, în valoare de 3,3 milioane de euro. Pe 9 februarie 2011, în punctele de trecere a frontierei Naidăș, Moravița, Foeni și Deta ofițerii DGA au efectuat 102 percheziții, punând în aplicare 85 de mandate de aducere. Au fost puse sub învinuire 151 de persoane, între care 93 de polițiști de frontieră, 38 lucrători vamali și 17 suspecți de implicare în trafic cu țigări. Din informațiile anchetatorilor, din ,,taxele”, pe care le percepeau se „încasau” sume cuprinse între 2.000 și 2.700 de euro pe o tură.
Scene de sex în Vama Moravița
Descinderile împotriva polițiștilor și vameșilor corupți au scos la iveală detalii picante despre ce se întâmpla la graniță. Camerele de supraveghere ascunse în birourile de la Stamora Moravița i-au surprins pe polițiștii de frontieră, care atunci când nu erau prea ocupați să ia șpagă făceau sex în birouri. Mare a fost surpriza anchetatorilor în momentul în care au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Se pare că la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora Moravița, angajații aveau obiceiul să facă sex în timpul serviciului în birouri.
DOSARUL SIRET
După ce Curtea de Apel Suceava a decis pedepse cuprinse între cinci luni și trei ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul „Șpagă în Vama Siret”, Înalta Curte a dat, pe 18 martie 2015, verdictul final. Sentința a căzut ca un trăsnet peste cei 62 de inculpați. Astfel, 48 de polițiști de frontieră au primit câte cinci ani de închisoare cu executare, ceea ce înseamnă 240 de ani în spatele gratiilor, iar față de alți 14 s-a decis condamnarea la doi ani cu suspendare. Cu pedepse mai ușoare au scăpat cei patru lucrători vamali puși sub acuzare în acest dosar, care au primit fiecare câte cinci luni de închisoare cu suspendare.
150.000 de euro din șpăgi
În februarie 2011, Vama Siret s-a umplut de mascați. Atunci, 59 de persoane au fost trimise în judecată, 56 au fost arestate și trei eliberate. Întreaga operațiune a fost monitorizată de un elicopter al Ministerului de Interne, iar suspecții de luare de mită, polițiști de frontieră și vameși au fost urcați în autocare și duși la București pentru audieri. Potrivit DNA, mita pentru un vameș ar fi fost de 150 de lei, iar pentru un polițist, 50 de lei, ca să închidă ochii când treceau contrabadiștii cu țigările prin punctul de frontieră. La sfârșitul turei, banii, care erau strânși într-o găleată, se împărțeau între polițiști și vameși. După șase luni de supravegheri, anchetatorii au ajuns la concluzia că, lunar, din șpagă, venitul unui vameș putea să ajungă și la 150.000 de euro. (Sergiu Rusu)
„Pui 50 că-ți tai capul, ceapa ta de drac!
„Mita e luata de unii polițiști de frontieră în fața colegilor lor, care, din când în când, intervin în discuție, împrejurare care vine să confirme consensul, ințelegerea între membrii grupării infracționale”, arătau procurorii DNA în referatul de arestare pentru cei 59 de lucrători din vama Siret, și în care prezentau și înregistrări din timpul anchetei.
Manuel Eugen Costache: Băi, omule, deci mie... mi-ai pus... cât ai pus aici?
Interlocutor: 40.
Costache: Ei! Pui... Pui 70! Dă-ncoa! Hai!, mai pune 50!
Interlocutor: Șefu’! 50...
Costache: (polițistul întinde mâna dreaptă în care are o bancnotă ce pare a avea cupiura, spre geamul ghișeului) dă-ncoace pașaportul! Mai pui 50 că-ți tai capul, dacă!
Interlocutor: Nu, nu, șefu! Apăi, lasă-mă oleacă! ...
Costache: Ceapa ta de drac!
Interlocutor: Ai văzut?
Costache: (neinteligibil)
Interlocutor: Altă dată ies mai ieftin oleacă!
Ionel Giza: Altă dată, înapoi!
Interlocutor: Altă dată, nu înapoi!
Ionel Giza: Altă dată înapoi și stai la rând!