După mica remaniere, Viorica Dăncilă pregătește un adevărat cutremur în Guvern

Congresul extraordinar al PSD, in cadrul caruia vor avea loc alegeri pentru functiile de presedinte, presedinte executiv si secretar general al formatiunii politice, desfasurat la Sala Palatului, sambata, 29 iunie 2019.

Premierul Viorica Dăncilă tună și fulgeră în ședințele CEx împotriva miniștrilor de a căror activitate este nemulțumită sau care o împiedică în ascensiune. A început cu o remaniere ușoară, Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, dar în perioada următoare va decapita cel puțin șase ministere.

Președintele Klaus Iohannis analizează propunerea PSD de numire a Ramonei Mănescu și Nicolae Moga la ministerele de Externe și Interne, dar și a lui Mihai Fifor, nominalizat pentru a prelua portofoliul de vicepremier pentru parteneriate strategice. Premierul Viorica Dăncilă a avut, ieri, o discuție cu președintele, legată de nominalizări. Iohannis i-a spus că se mai gândește și că va anunța decizia sa în curând.

Ministerul de Interne a rămas fără șef după ce Carmen Dan și-a depus mandatul, chiar înainte de ședința CEx în care urma să fie anunțată remanierea ei. ALDE i-a retras sprijinul politic lui Teodor Meleșcanu, ministru de Externe. Înlăturarea celor doi a avut un numitor comun: Diaspora. Ministrului Carmen Dan i s-a reproșat gestionarea defectuoasă a evenimentelor din 10 august, când a fost mitingul Diasporei, iar ministrului de Externe scandalul legat de votul din străinătate. Mihai Fifor a fost nominalizat la funcția de vicepremier după ce interimatul lui Eugen Teodorovici a expirat.

Liberală veche

Ramona Mănescu a plecat din PNL, formațiune în care s-a înscris în 1990, anul trecut. Ea a trecut la ALDE, după ce și soțul ei, Rareș Mănescu, a decis să-l urmeze pe Călin Popescu Tăriceanu. Chiar dacă a fost europarlamentar din 2007, cu o întrerupere în perioada august 2013 - februarie 2014, când a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta 2, Ramona Mănescu a fost omisă de pe lista PNL pentru euroalegerile din mai. În anul 2008, Ramona Mănescu a fost desemnată Europarlamentarul Anului la categoria Educație și Cultură, premiu acordat de revista „The Parliament Magazine”. Eurodeputata a făcut un lobby susținut pentru promovarea intereselor României și a încercat să îmbunătățească percepția instituțiilor europene asupra țării noastre.

A folosit din plin banii europeni pentru organizarea unor conferințe în țară pe diverse teme. În ultimul an de mandat s-a axat pe un fenomen devenit flagel: fake-news. Ramona Mănescu este considerată ca fiind foarte apropiată de Viorica Dăncilă; anul trecut, ea i-a organizat premierului vizita în Emirate. Când a părăsit Ministerul Transporturilor, în februarie 2014, după ieșirea PNL de la guvernare, Ramona Mănescu a declarat că cea mai dificilă decizie a fost legată de oprirea privatizării CFR Marfă și repunerea în legalitate a procesului. Contactată de EVZ, Mănescu a spus că nu face declarații referitoare la ce va face din poziția de ministru de Externe până când nu semnează președintele decretul.

Un senator anonim

Senatorul de Constanța, Nicolae Moga, va prelua portofoliul Internelor, dacă va fi agreat de Klaus Iohannis. Moga este senator din 2008. Acum, este vicepreședinte al Senatului și membru în Biroul permanent. De profesie inginer, Moga  a intrat în politică în 2003 și, în 2008, a ocupat funcția de subprefect de Constanța. Potrivit declarației de avere, Moga nu epatează, dar nu este nici sărac. În afară de salariu, el primește și pensie de revoluționar.

Salvat de accident

Deși starea lui nu a fost gravă, premierul s-a gândit să îl menajeze și a amânat decizia de înlăturare a acestuia. Oricum, urmează o remaniere la scară largă. Sunt vizați: Alexandru Petrescu de la Comunicații, Ecaterina Andronescu de la Educație, Bogdan Trif de la Turism, Daniel Breaz de la Cultură. Marea surpriză este, însă, Ana Birchall. Potrivit surselor EVZ, pentru Dăncilă, ministrul Justiției este un pericol la fel de mare precum Carmen Dan.