Evenimentul Zilei > International > După inundaţii, Germania a fost lovită de un fenomen meteo devastator. ”Un vârtej cu viteză de 250 de kilometri la oră” VIDEO
După inundaţii, Germania a fost lovită de un fenomen meteo devastator. ”Un vârtej cu viteză de 250 de kilometri la oră” VIDEO

După inundaţii, Germania a fost lovită de un fenomen meteo devastator. ”Un vârtej cu viteză de 250 de kilometri la oră” VIDEO

Anul 2021 va rămâne unul de tristă amintire pentru Germania, ţară ai cărei locuitori au fost loviţi crunt de inundaţii şi care recent au simţit ce înseamnă efectele devastatoare ale unei tornade.
VEZI GALERIE FOTO Poza 1/9

Conform Serviciului Meteorologic German (DWD), tornada a provocat pagube grave în comuna Großheide din Frislanda de Est (Ostfriesland), regiune situată în nord-vest de Saxonia Inferioară, în apropierea Mării Nordului.

Locuitorii din zonă au înregistrat fenomenul meteo devastator, iar imaginile au devenit virale. „Pe baza mărturiilor martorilor oculari și a materialelor video, se poate spune clar că a fost o tornadă aseară”, a declarat Andreas Friedrich, expertul în tornade al Serviciului Meteorologic German (DWD).

Tornadă cu viteză de 250 km

A fost o tornadă moderată din clasa F2, cu viteze de rotație estimate între 180 și 250 de kilometri pe oră. În ceea ce priveşte, diametrul tornadei, acesta a avut la un moment dat şi 100 de metri.

Tornada a lovit luni seara, dar nimeni nu a fost rănit. Potrivit pompierilor care au intervenit la faţa locului, aproximativ 50 de clădiri au fost avariate.

Meteorologii au ajuns la concluzia că a fost o așa-zisă tornadă cu aer rece. „Acestea sunt tornade care se formează în aerul rece, așa cum a fost ieri în nordul Germaniei”, a explicat Friedrich.

Câte tornade sunt anual în Germania

Aici s-a ajuns din cauza forfecării pronunțată a vântului, adică a vitezelor diferite ale vântului și ale direcții acestuia vântului la sol. În acest context, se creează o mișcare de rotație în norul propriu-zis, care crește în jos și apoi arată ca un trunchi.

Conform jurnaliştilor de la zeit.de, anual, în Germania sunt detectate în medie 20, 60 de tornade. Totuşi, există şi un număr semnificativ nedeclarat de tornade.

Friedrich a completat că tornadele moderat severe de forță F2 sunt relativ rare în Germania. sursa foto: NDR Niedersachsen, Norderneyer Zeitung

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: