Scandalul de acum trei ani i-au costat funcțiile pe cinci magistrați
DNA primește o lovitură grea după ce fosta soție a magistratului care reprezenta România la CEDO, Corneliu Bârsan, a fost achitată de infracțiunile de corupție de care a fost acuzată de procurorii anticorupție.
Magistrații instanței supreme au decis, ieri, ca fostele judecătoare Gabriela Bîrsan și Iuliana Pușoiu să fie achitate într-un dosar în care erau acuzate de DNA de mai multe infracțiuni, printre care și luare de mită. În același dosar au fost achitați Anton Pandrea (fost judecător ÎCCJ și fost membru al CSM), Corina Corbu (judecător la Secția de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ), avocații Radu și Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac și Florian Ionescu, șoferul Gabrielei Bârsan. Florian Ionescu a fost obligat să plătească o amendă administrativă de 500 de lei. Instanța supremă a mai dispus ridicarea sechestrului pus pe bunurile inculpaților și restituirea sumelor de 5.010 euro către Gabriela Bîrsan și 1.860 euro către Iuliana Pușoiu. Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată de DNA cu apel.
Acuzații grave, dar nefondate
În iulie 2014, judecătoarele Gabriela Bârsan și Corina Corbu au fost suspendate din funcție de CSM. Gabriela Bîrsan, președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal din cadrul ÎCCJ la data faptelor, a fost trimisă în judecată în iulie 2014, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii și trafic de influență. Iuliana Pușoiu, judecător la aceeași secție, este acuzată de două infracțiuni de luare de mită și uz de fals. În același dosar au fost deferiți justiției Anton Pandrea (fost președinte al secției penale a ÎCCJ și fost membru al CSM), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a făptuitorului, și Corina Corbu (judecător la secția de contencios administrativ și fiscal), acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului. DNA susține că cercetările penale efectuate în prezenta cauză față de cei 8 inculpați vizează perioada ianuarie 2010 - mai 2011 și, din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat un tablou infracțional complex, la care au participat, pe de o parte, persoane învestite cu demnității publice (judecători) și, pe de altă parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocați ai acestora. Procurorii susțin că judecătorii s-au folosit de prerogativele lor în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, București, vacanțe și călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion și obținerea altor bilete conform dorințelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.