Evenimentul Zilei > Actualitate > Milioane de doze din vaccinurile Johnson & Johnson, returnate fabricantului din Africa. Scandalul care a dus la acestă decizie
Milioane de doze din vaccinurile Johnson & Johnson, returnate fabricantului din Africa. Scandalul care a dus la acestă decizie

Milioane de doze din vaccinurile Johnson & Johnson, returnate fabricantului din Africa. Scandalul care a dus la acestă decizie

Vaccinul produs de Johnson & Johnson a atras critici dure în urmă cu două săptămâni, pe fondul rapoartelor conform cărora dozele din vaccinul său unic COVID-19 produse în Africa de Sud erau exportate în Europa.

Dozele de J&J fabricate la sediul Aspen Pharmacare din Africa de Sud vor fi expediate acum către țările africane, relatează Wall Street Journal. În plus, milioane de doze care fuseseră expediate în Europa vor fi returnate pe continent.

Uniunea Europeană a fost de acord sa returneze milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 produs în Africa de Sud, care va opri exportul în afara continentului, a declarat joi un emisar special al Uniunii Africane.

Europa nu va mai primi vaccinul Johnson & Johnson de la gigantul farmaceutic african

Compania sud-africană Aspen Pharmacare, care produce vaccinul Johnson & Johnson în cadrul unui contract cu gigantul farmaceutic american, va înceta, de asemenea, să trimită doze în Europa, a declarat jurnalistului Strive Masiyiwa, responsabil al Fondului african pentru de achiziţia de vaccinuri.

„Toate vaccinurile produse la Aspen vor rămâne în Africa şi vor fi distribuite în Africa”, a spus el, adăugând că exporturile către Europa au fost suspendate.

„Această problemă a fost corectată într-un mod foarte pozitiv” după o reuniune la Berlin între preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În plus, europenii s-au angajat să ne dea 200 de milioane de doze înainte de sfârşitul lunii decembrie”, a spus Strive Masiyiwa.

Acest anunţ intervine în contextul în care Africa se confruntă cu dificultăţi în vaccinarea populaţiei sale împotriva COVID-19, în special din cauza lipsei de aprovizionare şi a neîncrederii populaţiei faţă de vaccinuri.

Au fost vaccinaţi doar 3% din cei 1,3 miliarde de africani, deși oficialii din domeniul sănătății vizau o ţintă de 60%

Potrivit directorului Centrelor africane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), John Nkengasong, numărul persoanelor care au fost complet vaccinate împotriva coronavirusului pe continent este în prezent de aproximativ 2,93%.

La mijlocul lunii august, New York Times a raportat că vaccinurile J&J îmbuteliate la sediul Aspen erau expediate către Europa – chiar dacă vaccinarea poporului african a rămas în urmă faţă de restului lumii.

Știrea a atras chiar mânia șefului Organizației Mondiale a Sănătății, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a spus că a fost „uimit” la aflarea veştii.

Conform contractului Aspen cu J&J, aproximativ 40% din dozele produse ar fi trebuit să ajungă în Europa în septembrie, potrivit raportului. Dar acest acord a fost reziliat, iar vaccinurile terminate la sediul Aspen „sunt acum sub controlul guvernului sud-african”, a spus Strive Masiyiwa, potrivit fiercepharma.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: