După COVID-19 un alt virus lovește omenirea. Extrem de periculos și poate fi asimptomatic

După COVID-19 un alt virus lovește omenirea. Extrem de periculos și poate fi asimptomatic

Alertă! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras luni un semnal de alarmă cu privire la un alt virus extrem de periculos, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Boala poate fi asimptomatică.

 

„În Regiunea Europeană OMS, 15 milioane de persoane au hepatita B și aproape tot atât (14 milioane) au hepatita C, iar peste două treimi din cazuri se înregistrează în Europa de Est și Asia Centrală.

Îngrijorător este numărul estimat în creștere de decese la nivel global cauzate de hepatite. Principalii factori de risc includ utilizarea de droguri injectabile, infecția HIV, transfuziile de sânge, dar și penitenciarele și infecțiile nosocomiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hepatita poate afecta pe oricine, iar majoritatea cazurilor de hepatită sunt asimptomatice. De aceea, recomandarea noastră este să vă informați la medicul dvs de familie și, dacă faceți parte din categoriile cu grad înalt de risc, să vă testați”, a scris OMS România pe pagina oficială de Facebook.

Hepatita B și hepatită C pot debuta că infecții pe termen scurt – hepatite acute, însă în unele cazuri virusul rămâne în organism și provoacă hepatită cronică și afectarea ficatului pe termen lung.

Există vaccinuri pentru prevenția hepatitei A și a hepatitei B, dar nu există vaccin pentru hepatită C.

Hepatita B este o infecție a ficatului provocată de virusul hepatitei B. Hepatită B poate varia de la o boală ușoară, care durează câteva săptămâni, la o boală serioasă, care durează toată viață.

Hepatita C este o boală hepatică cauzată de virusul hepatitei C (VHC). VHC este un virus infectat cu sânge și cele mai comune moduri de infecție sunt prin expunerea la cantități mici de sânge. Acest lucru se poate întâmplă prin utilizarea de droguri prin injectare, prin practicile nesigure de injectare, prin îngrijirea sănătății nesigure și prin transfuzarea sângelui și a produselor din sânge neselectate.

Hepatita C poate varia de la o boală ușoară care durează câteva săptămâni până la o boală gravă, de-a lungul vieții. Ea este adesea descrisă că fiind „acută", adică o nouă infecție sau „cronică", care înseamnă o infecție pe tot parcursul vieții. În rândul persoanelor cu infecție cronică cu VHC riscul de ciroză a ficatului este între 15-30% în 20 de ani, arată statisticile la nivel mondial.

Hepatita cronică C poate fi o infecție pe toată durata vieții cu virusul hepatitei C dacă este lăsată netratată. Afecțiunea poate provoca probleme serioase de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, ciroză (cicatrizare a ficatului), cancer la ficat și chiar moarte.