Evenimentul Zilei > Actualitate > După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct de la UE
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct de la UE

După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct de la UE

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, și-a exprimat temerile cu privire la creșterea cazurilor de coronavirus în paralel cu declanşarea gripei sezoniere.

Într-o discuţie pe care am avut-o la Parlamentul European, comisarul a reiterat necesitatea creșterii gradului de vaccinare a populației în statele membre. Ea a spus că, potrivit ultimelor date, 75,8% din populația adultă a Uniunii Europene a finalizat schema de vaccinare.

Dna Kyriakides a menționat că în țările în care acoperirea vaccinală este scăzută, există o presiune mare asupra sistemelor lor de sănătate. Ea a dat ca exemplu România, unde paturile din spitalele Covid sunt pline şi a fost nevoie ca o parte din pacienți să fie transportați în Ungaria pentru tratament. Ea a mai spus că în Letonia, unde procentul cetățenilor complet vaccinați este de 52%, va fi impus un lockdown total timp de 4 săptămâni.

Scenariul periculos

Comisarul pentru sănătate a subliniat, de asemenea, necesitatea ca statele membre să lucreze la acoperirea vaccinală atât pentru covid, cât și pentru gripă, subliniind că manifestarea în paralel a celor două boli este un scenariu periculos.

În același timp, comisarul european a spus că Pfizer / Biontech a depus deja cerere la Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea vaccinului la copiii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani și că se așteaptă o decizie în următoarele luni. Ea a mai spus că patru medicamente pentru covid sunt în curs de aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), adăugând că există deja acorduri pe baza cărora statele membre vor putea lansa comenzile, după autorizarea acestor medicamente.

Dna Kyriakides a vorbit, de asemenea, despre HERA, o nouă autoritate de pregătire și răspuns la situaţiile de urgență medicală care va fi pusă în funcţiune în 2022. Ea a explicat că scopul acestui organism este de a evalua amenințările și de a aborda provocări similare pandemiei de coronavirus.

Comisarul a mai menționat că pandemia a arătat punctele slabe ale sistemelor de sănătate ale țărilor și a vorbit despre noua politică în domeniul medicamentelor și despre modificarea legislației care va fi prezentată în 2022. Ea a spus că obiectivul este ca statele membre să aibă acces egal la medicamente, susţinând totodată că vor fi oferite medicamente inovatoare.